Miskolci Művészeti Központ

2020.02.06. 18:30

Öt modulban készülhet el a művészeti központ

További források megszerzésére van szükség a Miskolci Művészeti Központ végleges kialakításához.

Szaniszló Bálint

Felújításra vár a kiszemelt volt iskolaépület

Fotó: Kozma István

Amikor végleg eldöntetett, hogy lényegében a Győri kapui Ifjúsági és Szabadidőház helyén alakítják ki a kibővített miskolci közterületi kamerarendszer operatív központját, megkezdődött a nagy helykeresés, hol lelhetnek új otthonra az ifiház kiterjedt funkciói.

Ide költözhet a zeneművészeti

Jó két és fél esztendővel ezelőtt jelentette be az akkori városvezetés, hogy – ahogy akkor fogalmaztak – Zene- és Táncművészeti Képzési Központot hoznak létre a jó másfél évtizede bezárt és üresen álló Csengey utcai iskolaépületben. Ebben működött annak idején a Szentpáli István Szakközépiskola. Az akkori elképzelések szerint az új intézményben tanulhatnak majd táncot és zenét a gyerekek az alapszinttől, azaz kisiskoláskortól a szakgimnáziumi szintig. Az épület új otthona lesz a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium.

Az épület tervezett átalakítása azonban azóta is tolódik, éppen ezért a jelenlegi önkormányzathoz fordultunk információkért. Mint megtudtuk, a Miskolci Művészeti Központ (így nevezik most) kialakítására 5 egymásra épülő modult dolgoztak ki. Az önkormányzat rendelkezésére álló kormányzati támogatás, továbbá épületenergetikai célú pályázati forrás bevonásával az 1-es és a 2-es modulok kivitelezése vihető véghez, ami a meglévő épület energetikai korszerűsítését, infrastrukturális fejlesztését és a tetőtér beépítését foglalja magába.

Ebben a térstruktúrában kapnak helyet a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium terei, valamint a Miskolci Kulturális Központ adminisztrációs helyiségei. Utóbbi intézmény épületben történő elhelyezése azonban még döntésre vár.

Jövőre készülhet el

A további három modulban egy-egy új épületrész kialakítását tervezik, aminek a megvalósításához az önkormányzat további források megszerzését tűzte ki célul. A fejlesztés jelenleg tervezési fázisban van. Mind az öt modulra elkészült a koncepcióterv és az 1-es és 2-es modulra az engedélyezési terv, az építési engedély iránti kérelmet is benyújtották, valamint dolgoznak a 3-as, 4-es és 5-ös modulok engedélyezési tervein. Az első két modul kivitelezése 2021-re várható.

Megtudtuk, az ingatlanon jelenleg a fák gallyazása és a kúszónövények visszametszése, azaz a szokásos karbantartási munkálatok zajlanak. Mindezen műveletek nem függenek össze a projekt­tel, attól függetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában