felsőoktatás

2020.02.18. 14:00

Jó lenne 3 ezer hallgató

A Miskolci Egyetem rektora úgy véli, az idén is lesz annyi új hallgatójuk, mint tavaly.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Fotó:

Február 15-én lejárt az egyetemi jelentkezés határideje. A felsőoktatási intézmények még nem tudják, mennyien jelentkeztek hozzájuk, a számokat április elején ismerhetik meg. Az elmúlt évek adataiból következtetni lehet, mennyi lesz az új hallgatók száma szeptembertől.

A Miskolci Egyetem rektora, Torma András úgy fogalmazott, a remény hal meg utoljára. Arra utalt, hogy nagyon szeretné, ha az intézmény az idén is tartaná az elmúlt évek jelentkezési számát. Az utóbbi hét évben évről évre egyre nőtt az újonnan felvett diákok létszáma.

Új szakok

– Az előző félév szeptemberében több mint 3000 elsőéves hallgatónk volt, és reméljük, ez évben is lesz ennyi. Hallgatók többféle módon kerülhetnek az intézményünkbe. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal külföldi hallgatók nyerhetnek felvételt, jelentkezhetnek a diákok az általános felvételi eljárásban, jöhetnek a keresztféléves jelentkezés vagy pótfelvételi után is. Én szinte biztos vagyok abban, hogy az idén is meglesz a 3000 új hallgatónk, hiszen az intézményünk vonz­erejét az új szakok indítása is növelte – fogalmazott a rektor.

Az új szakokról szólva elmondta: a Bölcsészettudományi Karon a nemzetközi tanulmányok alapképzés, a kulturális antropológia alap- és mesterképzés, valamint mesterképzés angol nyelven, az Egészségügyi Karon az egészségügyi szociális munka mesterképzés, a Gépészmérnöki és Informatikai Karon az üzemmérnök-informatikus alapképzés, valamint a gépészmérnöki mesterképzés angol nyelven jelent meg újdonságként. De az is vonzerő lehetett a fiatalok számára, hogy a Gazdaságtudományi Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar egyes szakjain csökkennek a ponthatárok. A jogászképzésen az államilag finanszírozott helyek száma a korábbi 10-ről 80-ra nőtt.

A rektor hozzátette: a Miskolci Egyetem 14 ezer hallgatót lenne képes oktatni, tíz évvel ezelőtt volt is ennyi.

Járták az iskolákat

A felvi.hu adataiból kiderült: 2019 márciusában 7925 hallgató járt a Miskolci Egyetemre. Idén összesen 5866-an kerülhetnek be, nappali képzésen 3883-an, esti és levelező munkarendben 1950-en, távoktatásban pedig 33-an kezdhetik meg tanulmányaikat.

Torma Andrástól megtudtuk azt is, hogy a jelentkezés előtt az egyetem komoly munkát folytatott annak érdekében, hogy a középiskolás fiatalok minél jobban megismerjék az intézmény kínálatait. A Beiskolázási Központjuk munkatársai folyamatosan járták a megye középiskoláit, sőt a megyén kívüli iskolákba is ellátogattak. Az egyes karok maguknak szerveznek bemutatkozó alkalmakat azokba az iskolákba, ahonnan az elmúlt években több hallgatójuk érkezett. A Műszaki Anyagtudományi Karnak például kiváló partnere a Földes Ferenc Gimnázium. De már az általános iskolásokat is szívesen hívja vendégségbe az egyetem, legutóbb a kisiskolások vettek részt programozóversenyen az intézményben.

(A képen: Torma András rektor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában