Megállapodás

2020.02.22. 19:00

Ipari park lesz a repülőtérből

Most már biztos, költöznie kell a repülőklubnak, de még sok a kérdés: hová, hogyan, mikor.

Hajdu Mariann

Hamarosan eldőlhet a miskolci repülőtér sorsa, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósága a napokban tárgyal egy erről szóló előterjesztést. Ennek lényegét a miskolci önkormányzat sajtóosztályától kérdéseinkre kapott válasz így fogalmazza meg: „A város minden segítséget megad a repülőklubnak egy új helyszín megtalálásához, mivel a miskolci önkormányzatnak az a szándéka, hogy a repteret ipari parkként hasznosítsa.”

Mi a segítség?

Vagyis a repülőtérnek hamarosan költöznie kell, a kérdés az, hogy hová és mikor, s milyen segítséget kapnak ehhez az önkormányzattól. Próbáltuk elérni Drótos Lászlót, a Borsod Megyei Repülő Klub elnökét, de pénteken nem jártunk szerencsével.

Az már jóval az időpont előtt köztudott volt, hogy 2019 áprilisában jár le a város és a repülőklub a repülőtér területének használatára szóló szerződése, és ezt az akkori városvezetés nem kívánta meghosszabbítani. Szakmai álláspontra hivatkoztak, miszerint a mai miskolci repülőtér repülésszakmai szempontból alkalmatlan a továbbfejlesztésre. Az okok nyilvánvalónak tűnnek, a város közepén található, azaz továbbfejleszteni nem lehet, emellett egy része – 50,5 hektár – nem is Miskolcé, hanem Szirmabesenyő tulajdonában van. A település vezetése akkor kijelentette, biztos, hogy saját területükön ipari parkot szeretnének kialakítani.

A miskolci önkormányzat terve is hasonló volt: a repülőteret szerették volna bevonni a Mechatronikai Ipari Parkba, hogy az további befektetőket tudjon fogadni.

Kompromisszum köttetett

Az egyébként 1931 óta működő repülőklub vezetése azonban továbbra is harcolt az igazáért. A határidő beköszönte után sikerült is az önkormányzatnak és a klub vezetőségének egy kompromisszumos, de ideiglenes megállapodást kötni: 2019. november 1-ig, illetve egy esetleges új befektető jelentkezéséig a jelenlegi feltételek mellett használhatják a miskolci repülőteret. Ám a költözés nem kerülhető el, a megegyezés feltétele ugyanis ez volt.

A repülőtéren egyébként a repülőklub mellett a légimentő-bázis osztozott, az ő sorsuk rendeződött, a Miskolc Holding Zrt. az általuk igényelt területet ingyenesen bocsátja rendelkezésükre.

A kompromisszumos megállapodásban szereplő novemberi időponton már jóval túlhaladtunk. Az ügyet bonyolítja, hogy októberben városvezetés-váltás történt, így felmerült, mi lesz az ő álláspontjuk a repülőtér ügyében. Már csak azért is, mert a kampányidőszakban Veres Pál polgármesterjelölt ígérte, hogy megoldást keres a problémára.

Az elmúlt négy hónapban nem sok szó esett a repülőtér és a repülőklub sorsáról. Most a fenti fejlemény történt az ügyben. Azaz a területből ipari park lehet, a segítségnyújtó kéz pedig kinyújtva, kérdés, hogyan. Arról sem tudni, hogy van-e elképzelés, hogy hová költözzön a repülőtér. Várjuk a fejleményeket.

(A borítóképen: A miskolci repülőtéren | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában