Gyógyító helyek

2020.02.10. 20:00

Gyógyító barlangok

A parajdi sóbánya jótékony klímája messzi földön híres a légúti megbetegedésekkel küzdők körében, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is találunk gyógyító helyeket.

Zöldi Anikó

Forrás: mapio.net

Megyénkben is egyre népszerűbbek a barlangterápiák, ami nem meglepő, hiszen az évek során csak jelentősen nőtt az asztmások, allergiások és egyéb légúti megbetegedéssel küzdők száma. A barlangterápiák alanyai azok a betegek, akiknek légzőszervük tisztításra „szorul”.

Párás levegő

A Baradla-barlang nem ismeretlen a megyénkben élők számára, hiszen rengetegen járnak kirándulni oda. A barlang az Aggteleki Nemzeti Park része. Az első írásos emlék Vass Imrétől származik, 1825-ben volt a hely feltérképezése, akkoriban fedezték fel, hogy a hőmérséklet nem követi a felszín hőmérséklet változásait, átlagosan 10 fok van bent. Télen nem ritka a magas hőmérsékleti különbség, a páratartalom pedig 95-100 százalék közötti, ami magyarázza a levegő érzékszervileg is érezhető nyirkosságát. A Baradla-barlang különleges klímájának köszönhetően, a levegő állapotából adódóan gyógyhatással rendelkezik.

Ahogy az Aggteleki Nemzeti Park honlapján írja: „Aggteleken a próbaterápia beindításával megkezdődött a Baradla-barlang gyógybarlanggá történő minősítéséhez szükséges vizsgálatok lefolytatása, minősítésének megszerzése, a gyógyterápiához szükséges infrastruktúra tesztje és rendszerbe állítása.

A gyógyterápia a barlang bizonyítottan gyógyhatású mikroklímáját használja fel elsősorban légúti betegségek kezelésére. A gyógyhatás függ a barlang levegőjének összetételétől, a légáramlás mértékétől és a barlang vizétől, így ezeknek az elemeknek a meghatározása, mérése fontos adatokat szolgáltat a gyógyhatás eredményességéről.”

„Csipke-barlang”

Lillafüreden található az Anna-barlang, aminek hasonló hatásai vannak, mint az előbbiekben említett helynek is. Ma már Anna-barlangnak nevezik azt a cseppkőépítményt, amelyet korábban „Csepegő-kő-barlangnak” hívtak, mert a szokatlan, csipkeszerű mészkőképződményekkel díszített vágatokban és üregekben, hatalmas termekben megkövesedett mohafüggöny mögül gyakran csepegett a víz. Ez a barlang a Bükki Nemzeti Park része. A hely gyógyító hatását a 80-as években állapították meg és azóta tartanak kezeléseket a „Fekete-teremben”, a levegő összetétele és a tisztasága teszi lehetővé a légúti megbetegedések gyógyítását.

Gyógyító kövek

Magyarországon Bükkszentkereszt az a hely, ahová turisták ezrei mennek el, hogy megtapasztalhassák a különleges energiáját sugárzó kövek gyógyító hatását. Ennek a természeti jelenségnek nincs magyarázata, de egy biztos, akik meglátogatták ezeket a köveket és megpihentek rajtuk, gyógyulást fedeztek fel. Sokan úgy érzik, elzsibbad a kezük, lábuk, de sokan jeleztek, hogy hatással volt rájuk a kövek különleges energiája. Persze a szép környezet és a tiszta, egészséges levegő már önmagában hatással lehetett a betegekre.

Megyénk számos kincset rejt számunkra, mindenkinek ajánlani tudom, hogy fedezze fel! Lehet, hogy nem tudjuk tudományos módszerekkel bebizonyítani a gyógyító hatást, vagy éppen nem tudjuk megmagyarázni a hirtelen felépülést, de egy biztos, ha valamiben hiszünk, nincs előttünk lehetetlen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában