Bezár a gyár

2020.02.11. 19:00

Ezer ember kerülhet utcára

Bezárja ózdi gyárát az ABB, az év végéig elhagyja a várost a multinacionális cég.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Pletykaszinten hónapok óta beszéltek arról Ózdon, hogy az ABB – volt General Electric – máshová költözteti a városban több mint két évtizede működő üzemét. Kedden kora délután a Városházán ezt már tényként jelentették be a cég vezetői, majd a munkásokat is tájékoztatták a döntésről. A cég által kiadott hivatalos közlemény szerint a piaci kereslet csökkenése áll a háttérben, ezért döntött a társaság vezetése az ózdi üzem bezárása mellett.

A borsodi városban főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt az ABB. A bezárás megközelítőleg 1000 munkahelyet, valamint az önkormányzat számára a jövőben jelentős iparűzési adóbevétel kiesést eredményezhet.

Negyed százados múlt

– Szomorú fejezete kezdődik el az ózdi gazdaságnak. Egy olyan meghatározó cég zárja be kapuit, amelynek története közel negyedszázadra nyúlik vissza a városban – mondta a hírre reagálva Riz Gábor országgyűlési képviselő, aki azonnal megkezdte az egyeztetést a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével, hogy mielőbb segíteni tudjanak az ózdi munkavállalóknak.

Összefogást sürget

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere arról beszélt, hogy ez a döntés alapjaiban rengeti meg a város sorsát. Közvetlenül több mint 1100 család, közvetetten az egész város sorsáról, az önkormányzat bevételi forrásainak jelentős részéről, a város megtartó képességéről, ingatlan árakról, szolgáltatások és üzletek talpon maradásáról van most szó – jelezte.

Érkezik a kormányzati segítség

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020. február 14-én, pénteken a városba utazik, ahol Riz Gáborral, a térség országgyűlési képviselőjével, majd egy következő körben az ózdi önkormányzati vezetőkkel és az érintett cég beszállítóival tárgyal a kialakult helyzet rendezésének lehetőségeiről. Az egyeztetések kiemelt célja, hogy a társaság 1000 munkavállalója minél hamarabb megnyugtató választ találjon arra, hogy hol folytathatja a munkát.

Bővebb információt a szerdai Észak-Magyarországban olvashatnak!

(A borítóképen: Az ABB bejelentette, hogy bezárja ózdi üzemét | Fotó: Marosréti Ervin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában