Népzene

2020.02.26. 08:30

Ébredjen gömöri zenére!

A Hajnali a környékünk gazdag zenekincsét ajánlja hallgatóinak.

Czinka Panna.

Fotó: Digitlis Kparchvum - http://dka.oszk.hu - DKA-042762

A közmédia és a Hagyományok Háza műsora február utolsó hetében Gömörországba látogat. Az érdeklődők a Fonó Budai Zeneház Utolsó Óra gyűjtéssorozatának felvételeiből hallhatnak – tudjuk meg a szerkesztők ajánlójából.

Gazdag hagyományú vidék

A Kossuth rádió „Hajnali” – Népzenei összeállítás korán kelőknek műsora február utóját a gömöri népzenének szenteli. A friss hallgatók nagy múltú, gazdag hagyományú vidék szokásaival, zenei hagyományaival ismerkedhetnek.

Gömör, a történelmi Észak-Magyarországot tekintve a Bükk hegység és a Gömör– Szepesi-érchegység közötti medencében terül el. A magyarság már a honfoglalás korában birtokba vette.

A faluközösségektől viszonylag elzárt pásztorvilág kedvező körülményeket biztosított a régi tradíciók fennmaradására, és visszahatott az itt élő parasztság zenei hagyományaira is. A cigány muzsikusokat említő első magyarországi híradások egyike is erről a tájról származik: a sajógömöri születésű legendás prímásnőről, Cinka Pannáról.

(A borítóképen: Az egykori ábrázoláson: Cinka Panna | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában