Egészség

2020.02.15. 08:30

A hideg, szeles idő nem tesz jót az arcbőrünknek

Utánanéztünk, mi a teendő, hogy arcunk újra a régi pompájában ragyogjon a tél végén.

Novák Krisztina

Jólesik a bőrünknek egy kis kényeztetés

Forrás: shutterstock

Jó ideje tart a tél, és hiába van kicsit melegebb, a nagyobb szélfúvások éppen annyira kikezdik az arcbőrünket, mint a hideg. Nem kell feltétlen kozmetikushoz szaladni, hiszen otthon is sokat tehetünk a bőrünkért.

Gondos arctisztítás

– Az otthoni arcápolás tekintetében a legfontosabb az, hogy naponta kétszer, reggel és este, tisztítsuk meg az arcunkat a bőrtípusunknak megfelelő arctejjel vagy tonikkal – tudtuk meg Erdődi Alexandra kozmetikustól. – A második nagyon fontos dolog, amit sokan nem csinálnak, a bőrradírozás, amit heti egy vagy maximum két alkalommal érdemes megtenni. Nagyon szépen eltávolítja a bőrfelületről az elhalt hámsejteket, és ennek köszönhetően sokkal könnyebben bejutnak majd a bőrbe – a radírozás után – a hidratáló­krémek hatóanyagai. Kint hideg van, és a szél is erősen fúj, bent pedig fűtünk, sokkal jobban kiszárad a bőr, ezért ajánlott zsírosabb, teltebb és testesebb arckrémeket használni, amelyek gyógynövényeket, olajokat, gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaznak. Heti egy alkalommal használhatunk még – szintén bőrtápláló hatású – arcmaszkokat. Érdemes a legnagyobb mértékben természetes hatóanyagokat tartalmazó termékeket választani mindenből, amelyek manapság már a nagyobb drogériák polcain is nagy választékban megtalálhatók. Sokkal jobban hasznosulnak ugyanis, és nem juttatnak méreganyagot a bőrbe. Otthon is készíthetünk pakolásokat, például hetente-kéthetente egyszer bekenhetjük az arcunkat egy kis mézzel vagy olívaolajjal, ami nagyon szépen táplálja a bőrt. Megvárjuk, hogy a bőrünk jól beszívja a hatóanyagot, utána a felesleget pedig lemossuk.

Szakemberre bízva

– Kozmetikusként komplexebb, személyre szabott, egymásra épülő kezeléseket szoktam javasolni – mondta Alexandra. – Először felmérem, hogy milyen a vendég bőrtípusa, kikérdezem, hogy milyen krémeket használ és allergiás-e valamire. Amennyiben szükség van arctisztításra, az első alkalommal érdemes azt megejteni. A második alkalommal letisztítom a bőrt tejjel vagy tonikkal, használok egy speciális, arcápolásra kifejlesztett szappant, majd leradírozom a bőrt, felteszek egy tápláló szemránc­krémet, majd jöhet az arcmasszázs. A masszázs­krémek általában zsírosabbak, ezek jellemzően alap- vagy báziskészítmények, amelyeket – a vendég bőrtípusának megfelelően – bővítek esszenciákkal, szérumokkal és olajokkal, hogy minél gazdagabb legyen. Amennyiben a ránctalanítás a cél, hialuronsavat adok hozzá, amivel látványos eredményeket lehet elérni, ezért mindenki nagyon szereti. A vízhiányos, száraz bőrrel a masszázskrémhez adott kollagén is csodákat művel, szépen feltölti és felturbózza a bőrt. Ezeket a kezeléseket maximum hetente egyszer célszerű igénybe venni, de leginkább két-háromhetente vagy havonta ajánlott. Aki ennél is hatékonyabb végeredményre vágyik, annak az ultrahangos kezeléseket szoktam javasolni, ugyanis az nemcsak a „felszínt kenegeti”, hanem a bőr mélyebb rétegeibe is segít bejuttatni a hatóanyagot. Az arcmasszázs ezzel a kezeléssel megspékelve hosszú távú, látványos változást eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában