Kérdéses

2020.01.11. 13:00

Jött a polgármester, menniük kellett

Az ózdi polgármester kibérelte az ózdi uszodát, a Fidelitas hatalommal való visszaélést emleget.

Marosréti Ervin

Az ózdi tanuszodában pihent Janiczak Dávid

Fotó: Marosréti Ervin

Az ózdi polgármester kibérelte a városi tanuszodát, ezért a létesítményben tartózkodó vendégeknek két órával hamarabb kellett elhagyniuk a helyszínt. Janiczak Dávid „privát lazulását” felkapta az országos sajtó, a politikus szerint csupán annyi történt, hogy a menyasszonyával szeretett volna egy órát az uszoda wellnessrészlegében tölteni, erre pedig bárkinek megvan a lehetősége.

Több kérdést is felvet

A Fidelitas helyi szervezete szerint korábban senki nem tett hasonlót, és az uszoda teljes bérlésének a hivatalos árjegyzékben sincs nyoma.

– Az ügy sok furcsasággal bír és több kérdést vet fel – ezt már Csuzda Gábor, a kormánypárt ózdi frakcióvezetője mondta a tanuszoda előtt tartott sajtótájékoztatóján. – Egyértelműen hatalommal való visszaélésről beszélünk a január 5-én történt események kapcsán. Kérdés az is, hogy az az ember, aki azt hirdeti, hogy az ózdiakért és Ózdért dolgozik, miért nem volt hajlandó egy légtérben, egy medencében tartózkodni a lakossággal?

Az esettel kapcsolatban a fenntartó Ózdi Sport- és Élmény Központ egy közleményben reagált, amelyet a cég ügyvezetője, Nagy-Mengyi Péter jegyzett. Ebben a következő áll, idézzük: „Az ózdi uszoda és wellnessrészleg előzetes egyeztetés alapján bárki számára bérbe vehető. A közmédiában megjelent hírek alapján az említett időpontban egy magánszemély bruttó 20 ezer forintos óránkénti összegért bérelte ki az uszodát a szerződésben foglaltak szerint. Természetesen figyelembe kell venni az élő szerződéseket és vendégek igényeit, ennek megfelelően kell az uszodahasználatot kialakítani. Tapasztalataink alapján a létesítmény kihasználtsága ebben az időszakban nem magas, ezért gazdasági szempontból észszerű ekkora összegért a bérbeadás mellett dönteni. Ha folyamatosan, optimálisan ilyen bevételekkel számolhatnánk, akkor a cég üzemeltetésében lévő létesítmények fenntartási költségeinek jelentős része biztosítva lenne.” A közleményt azzal zárják le, hogy a vendégeket értesítették a korábbi zárásról, az ÓSÉK munkatársai felvilágosították őket erről. Senki nem reklamált, mindenki tudomásul vette a változást.

Arra a kérdésünkre, hogy más is bérbe veheti-e ilyen összegért a létesítményt, Nagy-Mengyi Péter úgy válaszolt: ez a hivatalos tarifa, előzetes egyeztetést követően mindenkinek adott a lehetőség.

Eddig nem volt gond

Mi is ellátogattunk a tanuszodába, ahol a pénteki vendégek többsége hallott az ügyről, aminek a fogadtatása is vegyes volt.

– Számomra kicsit visszatetsző az eset – fogalmazott egy nyugdíjas férfi. – Ha a polgármester úgy szeretne pihenni, hogy nem ismerik fel, akkor utazzon el egy távolabbi helyre, ahol szinte bizonyos, hogy nem kell a város ügyeivel foglalkozni. Ha itthon marad, akkor bizony vállalnia kell azt, hogy felismerik, odamennek hozzá, és megosztják vele az emberek a problémáikat. Ezzel eddig nem volt gondja. Most úgy látszik, hogy igen.

Egy középkorú nő szerint azonban csak hangulatkeltés az egész.

– Vannak ettől sokkal fontosabb dolgok Ózd életében. A polgármester és a párja eljött, beült a szaunába és a jakuzziba, aztán hazament. Kettesben szerettek volna lenni, ennek az ellenértékét pedig kifizették. Nincs ebben semmi kivetnivaló – mondta.

Volt egy kis félreértés

Janiczak Dávid is elismerte, hogy egy óra hosszára kibérelte a wellnessrészleget, de ő az uszodát nem szerette volna, ebből a szempontból volt egy kis félreértés közte és az ÓSÉK ügyvezetője között.

– Annyi történt mindössze, hogy vasárnap este szerettem volna a párommal kettesben tölteni egy órát, az erre szánt pénzt pedig nem máshol, hanem a saját városunkban kívántam elkölteni – szögezte le Janiczak Dávid. – Hivatalosan, szerződés alapján történt mindez. Csupán azért döntöttem így, mert ha csatlakozunk a látogatókhoz, akkor bizonyosan azt az időszakot is fogadóórával töltöm, amire volt már példa többször is. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen port kavar a látogatásunk, volt olyan televíziós csatorna, amely háromszor is foglalkozott vele. Abból a szempontból nincs vele probléma, hogy így legalább ingyen reklámot csináltunk az uszodának, bízom benne, hogy a jövőben többen döntenek majd amellett, hogy bérbe vegyék a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában