Szimbiózis Alapítvány

2020.01.08. 19:00

Figyelemfelhívás láthatósági mellényben

A Baráthegyi Majorság közössége elkeseredettségében szervezte a nem hétköznapi akciót.

Tajthy Ákos

Jakubinyi László a Baráthegyi Majorság ellátottjai és munkatársai körében

Fotó: Kozma István

Láthatósági mellényben gyűlt össze a Baráthegyi Majorság dolgozóinak és ellátottjainak egy része a Diósgyőri Rendőrőrsnek is otthont adó Árpád úti szolgáltatóház előtti téren kedd délelőtt. A helyszín és az élénk színű mellény sem volt véletlen: Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnökének elmondása szerint az akcióban részt vevő harminc fő célja a segítségkérés volt.

– A majorságban naponta közel százan tartózkodunk, családi fogyatékos otthonunkban ráadásul majd negyven értelmileg akadályozott és autista személy lakik életvitelszerűen. Emellett nappali ellátást, valamint terápiás központot is működtetünk. Ahogyan az ismeretes, sajnos az elmúlt bő két hétben három alkalommal is kutyatámadás érte a majorságot, melynek köszönhetően kecskeállományunk fele elpusztult, és legutóbb már két terápiás alpakánk is súlyosan megsebesült. A rendőrség mindhárom eset után intézkedett, de úgy érezzük, az elmúlt hetekben nem történt előrelépés, holott információink szerint a hatóságok előtt ismert a kutya gazdája is – elevenítette fel az elmúlt heteket az elnök.

Újabb támadástól félnek

A majorság munkatársai és ellátottjai elkeseredettek. A támadások miatt több autista fiatal nem meri elhagyni az otthont, a szociális gondozókat pedig autóval kell szállítani, mert sötétedés után gyalogszerrel már nem merik megközelíteni munkahelyüket.

– Segítségre van szükségünk, de akciónknak és a rend­őrségnek átadott levelünknek van egy másik célja is: jó együttműködést szeretnénk kialakítani a Diósgyőri Rendőr­őrs munkatársaival annak érdekében, hogy ha szükséges, ellátottjaink is bizalommal forduljanak a hatóságokhoz. Ennek érdekében tavasszal szeretnénk a rend­őröket meghívni a Baráthegyi Majorságba, hogy jobban megismerjük egymást – részletezte Jakubinyi László, aki jelezte azt is: kedd reggel rend­őri vezetőkkel egyeztetett, és az ott elhangzottak már némi bizakodásra adnak okot.

Fotó: Kozma István

„Ígéretet kaptunk arra, hogy felgyorsítják az ügymenetet, még ma értesítik a hatósági állatorvost, és a Városgazdával, valamint az önkormányzati rendészettel közösen rendszeres járőrszolgálatot működtetnek a környéken! Ez örvendetes lenne, hiszen az ebek eddig sem vártak a jogi eljárás végéig, nem szabad hagyni, hogy újra támadjanak!” – tette hozzá.

A Baráthegyi Majorságot karácsony előtt érte az első támadás, akkor tizenhat anyakecske pusztult el, most vasárnap pedig újabb hat. Emellett a két támadásban tizenöt vemhes állat sebesült meg, ehhez jön még a két megtámadott alpaka, egyiküket kedden altatásban kellett operálni.

– Néhány napja elértük a mélypontot, akkor komolyan felmerült bennünk, hogy befejezzük az állattartást, de a fogyatékos fiataljaink, akik velünk siratták az állatokat és segítettek a túlélők gondozásában, erőt adtak a folytatáshoz – zárta Jakubinyi László.

Akik segítenék a kecskeállomány visszaállítását, és egy biztonságosabb karám építését, azok az alábbi számlaszámon „Kecske” megjegyzéssel megtehetik: Erste 11600006-00000000-52057508.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában