porcelángyár

2020.01.08. 11:30

Eladó a gyár Hollóházán

A vagyonkezelő meghirdette a hungarikumnak számító 240 éves porcelángyárat.

Bánhegyi Gábor

A Hollóházi Porcelángyárban

Forrás: ÉM

2019. december második felében jelent meg a Magyar Nemzeti Vagyonke­zelő Zrt. (MNV) árverési oldalán, hogy eladóvá vált a Hollóházi Porcelángyár. Az MNV Zrt. a napi.hu megkeresésére közölte, a Hollóházi Porcelángyár Kft. értékesítésének előkészítése az elmúlt időszakban zárult, ezért hirdették meg azt tavaly év végén.

Szigorú feltételek

A Hollóházi Porcelángyár Kft. jelenleg 30 millió forint jegyzett tőkéjével rendelkezik. A százszázalékos üzletrészéért 175 millió forint a kikiáltási ár. Az árverési biztosíték 43,75 millió forint, ezt január 10-ig kell átutalni. Licitálni január 14. és 16. között lehet, a licitlépcső 400 ezer forint.

Mindezek mellett a majdani vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy fenntartja a társaság főtevékenységét, a háztartási kerámia gyártását mindaddig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenységéhez. A pályázónak vállalnia kell azt is, a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el. A kötelezettségek megszegése esetén pedig kötbért kell fizetni. A pályázónak vállalnia kell azt is, hogy a tulajdonjog megszerzését követő három évig gondoskodik arról, a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

A Hollóházi Porcelángyár 1777-ben alakult meg a hegyközi településen. A manufaktúra a Károlyi grófok birtokán kezdte meg működését. A cég híres lett kézzel készült edényeiről, melyeket rózsák, mezei virágok, tarka csokrok borítanak.

Hosszú a történet

Legjelentősebb szakasza Istványi Ferenc „uralma” idejére tehető. Istványi 1860 és 1902 között volt az üzem bérlője és keramikusa. Ez idő alatt számtalan újítást bevezetett. Az első világháború után több tulajdonosváltás volt a cégnél, amelynek következtében a minőség is romlott. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett a gyár.

1948-ban államosították, majd helyreállították. Az első 5 éves tervidőszakban dísztárgyak helyett Hollóháza is porcelánszigetelőket gyártott. A gyár teljes, 1967–1971 közötti felújításakor 600 munkást foglalkoztatott.

A gyárnak a ’70-es években sikerült olyan híres művészeket megnyernie dekorációk készítésére, mint Victor Vasarely vagy Szász Endre. 1992-ben privatizálták a gyárat. Magyarország legrégebbi porcelángyárának számít, 2017 óta pedig hungarikum.

A porcelángyárban érdeklődésünkre elmondták, a cégnek jelenleg 100 dolgozója van, az eladással kapcsolatban azonban semmilyen információval nem rendelkeznek, arról a tulajdonos nyilatkozhat. Az MNV Zrt. lapunknak megírta: „A Hollóházi Porcelángyár Kft. az MNV Zrt. által 2019-ben elindított portfóliótisztítási stratégiával összhangban hirdették meg. Eredményes értékesítési eljárást követően az új tulajdonosnak is biztosítania kell a jelenlegi főtevékenység fenntartását.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában