Tragédia

2020.01.12. 13:00

Csak a baleset környezetében volt jeges az út

Utasok és autósok az M3-ason történt halálos szerencsétlenség tárgyalásán.

Tóth Balázs

Utasokat, buszvezetőket és autósokat hallgattak meg

Fotó: Tóth Balázs

Utasok, buszvezetők és autósok meghallgatásával folytatódott a 2016 decemberében történt, több halálos áldozattal végződött buszbaleset tárgyalása a Mezőkövesdi Járásbíróságon. Legutóbb a súlyosan megsérült utasokat, valamint a közútkezelő egyik munkatársát idézték be tanúként. A bíróság ezúttal is az útviszonyokra volt kíváncsi.

Egymásba csúszott autók

Előbb a busz utasai közül számoltak be ketten arról, mit tapasztaltak. Egy fiatal férfi szinte végig aludt, de érzése szerint egy emeletes busztól elvárhatónál gyorsabban haladtak, igaz, először utazott ilyenen. Budapestnél ködöt észlelt, egy kis szemerkélő párát, az út további részében nem észlelt csillogást az aszfalton. Egy társával elsőként szállt ki a buszból, és segítették ki a busz tetején, majd a kitört hátsó ablakon keresztül az utasokat. Ahogy földet ért, el is csúszott az úton, az útburkolati jelek különösen síkosak voltak. Egy idős nő az emeleten utazott, a sötétben semmit nem látott, tévézett. Mint mondta, egyenletesen mentek, majd cikcakkban váltott irányt a busz, és felborultak. Felidézte a történteket egy férfi és egy nő is, akik Nyíregyházára tartottak autóval. Mint mondták, nem volt nagy forgalom, és normális volt az időjárás is, az autópályán lévő információs táblákra ki volt írva, hogy ködfoltok várhatók, láttak is néhányat útközben, de nem voltak vészesek. Száztízes-százhúszas tempóval haladtak, őket is előzték, ők is előztek, és sehol nem csúszott az út. Azt vették észre, hogy mindkét sávban autók állnak, bár vészvillogót senki sem használt. Lassítottak, próbálták kikerülni a kocsikat, de egy idő után csak csúszott az autó, így végül autójuk bal oldalával egy mikrobusznak ütköztek. Az aszfalt szerintük nem fénylett, de mindenki csúszkált, a később érkező mentők is. Mögöttük is csapódott be autó nagyobb tempóval, a férfi szerint nem létezik, hogy ennyi ember ne vette volna észre korábban a lefagyást.

Buszosok is megszólaltak

Egy másik férfi is nem sokkal a busz borulása után ért oda, ő is látta az álló autókat és a felborult autóbuszt, de szerinte köd volt, és ónos eső is. Ő száztízes tempóval érkezett a külső sávban, próbált fékezni és kormányozni, a belső szalagkorlát és a busz között suhant el. A leállósávban megállt, és értesítette a rendőrséget. Kiszállni nem mert, ugyanis őket követően több autó is átjött és elhajtott, valamint mások a roncsokba ütköztek.

Tanúvallomást tett a balesetet szenvedett buszt üzemeltető társaság, a Grand Busz Kft. három munkatársa is. Egyikük, aki a tragédia után ért a helyszínre, elmondta, az útviszonyok normálisak voltak, 90-100 kilométer per órás tempóval közlekedett. Nem látott sem ködöt, sem szitálást, az automata ablaktörlők működésbe léptek volna. Előtte már több száz méteres sor torlódott föl, vészvillogókkal álltak az autók. Ő fékezett és nem csúszott, mert nem avatkozott be az ABS, megállt, majd leszállt, s előregyalogolt a baleset helyszínéig, körülbelül négyszáz métert, de az út csak a baleset közelében volt síkos.

Két sofőr negyedórával előzte meg a balesetet szenvedett autóbuszt, ők a szakaszon áthaladva nem érzékeltek semmilyen, a korábbitól eltérő körülményt, nagyjából százzal, tempomattal haladtak az M3-ason az emeletes buszukkal, az autósok előzték őket. Tiszaújváros környékén találkoztak ipari hóval, majd később szitálással. Egyikük hajnalban visszajött, az autópályán és a 3-as főúton akkor már fénylett az útburkolat.

Olyan autósok is beszámoltak tapasztalataikról, akik korábban jártak a helyszínen.

Szitálás, pára

Egyikük este kilenckor haladt arra, s elmondta, ónos szitálásra lett figyelmes valahol Heves megyében vagy a baleset környékén, de ebben nem volt biztos. Érezte a gyengébb tapadást, és az ablaktörlés is nehézkesebb volt. Enyhén fékezett is, de nem vesztette stabilitását a kocsi. Nem sokkal később ez a jelenség elmúlt. A bíró egy másik tanú vallomását idézte, ő is akkoriban járt arrafelé, párás időt tapasztalt, de ködöt nem, Hevestől nedves volt az út, de nem csúszós, jegesedést csak Szabolcs megyében észlelt.

A bíróság a következő két tárgyalási napon szintén tanúkat, a közlekedésben részt vevőket hallgat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában