Miskolc

2020.01.25. 12:30

Ajándékozó kedvű idősek

A szirmai közösség a fiatalokkal és a helyi kulturális egyesületekkel közösen szervezi nyitott programjait.

Detzky Anna

A szirmai közösség a mai napig külön egységet alkot Miskolcon belül, és a helyi idősek életében fontos szerepet tölt be a Szirmai Nyugdíjas Egyesület jó programjaikkal és társadalmi aktivitásukkal.

„Összeszokott társaságról van szó, mivel a tagság fele régi szirmai és jól ismerik egymást, ez is segítette, hogy az első perctől jó hangulat, tenni akaró közösség alakult ki. 2018-ban a tanév indulásával kezdett el hivatalosan működni az egyesület 22 fővel, de a hónap végére létszámuk már 30 főre gyarapodott. A felújított, korszerűsített posta épületében kaptak helyet az önkormányzattól” – olvasható a bemutatkozójukban.

Megvalósult az álom

Az eltelt rövid idő alatt sok szép munka, feladat fűződik az egyesület nevéhez.

– Szirmán korábban nem volt idősklub, de már régóta készültünk az alapítására. Aztán Szécsényi Marianna képviselő asszony is az ügy mellé állt, és az önkormányzat azóta is támogat bennünket – mondta Klusoczki Béláné, aki egy éve a közösség vezetője.

Élménydús együttlétek

– A nyugdíjasoknak már korlátozott lehetősége adódik a szabadidő hasznos eltöltésére, viszont fontos számukra az együttlét. Mozgalmas évet hagytunk magunk mögött. A teljesség igénye nélkül például meleg ebéddel vendégeltük meg Szirma szépkorú lakóit. Novemberben a szorgos kezű tagokkal karácsonyi díszeket csináltunk, a harmadik adventi gyertyagyújtás ünnepi műsorát is megszerveztük a városrészben. Decemberben a Miskolc-Szirmai Református Óvoda középső csoportjába látogattunk el, saját készítésű horgolt ajándékokkal, almával, játékokkal leptük meg a gyerekeket. Az Apostol Bertalan téren felállított fenyőfát és adventi koszorút szintén mi díszítettük föl, és az évet karácsonyi vacsorával zártuk.

A társaság életét közösségi megmozdulások is színesítik.

– Kéthetente szerdánként 15-től 18 óráig tartjuk a klubnapjainkat. Az udvaron néha szalonnasütéseket és bográcsozást rendezünk. Augusztus 20-án pedig kenyérsütést szerveztünk a helyi Szirmocska Egyesülettel közösen. Szeptember harmadik vasárnapján volt a falunap, ahol mi is részt vettünk és süteménnyel kedveskedtünk. Az egyesület egyik legjobban sikerült rendezvénye pedig a Márton-napi libalakoma volt. Emellett szoktunk járni buszos kirándulásokra és közös fürdésekre. Emlékezetes a harsányi utazásunk, amikor a sóbarlangot néztük meg és a tiszadobi kastély, amit strandolással fejeztünk be a Tisza-tónál. Egy meghívott előadónk segítségével pedig Miskolc nevezetes házait tekinthettük meg. Másik alkalommal életmód-tanácsadó és dietetikus szakember is járt nálunk, és bűnmegelőzési egyetemen vettünk részt. Jelenleg a húsvétra készülünk, ahol szintén a Szirmocska Egyesülettel közösen játszóházat rendezünk majd be a gyerekeknek – sorolta a klubvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában