Tiszaújváros

2020.01.25. 16:00

A veszélyes hulladék zöme elektronikai berendezés

Tavaly 12 tonna elektronikai berendezés gyűlt össze Tiszaújvárosban.

Szaniszló Bálint

Bár a decemberi begyűjtés kicsit gyengébbre sikeredett, éves szinten több mint 30 tonna veszélyes hulladék gyűlt össze Tiszaújváros területén az önkormányzat és az Ecomissio Kft. közös begyűjtési akciói során.

Érdekesség, hogy a decemberben a leadott 4530 kilónyi veszélyes hulladék zömét, 1690 kilogrammot az elektronikai berendezések adták. Ennek mintegy felét tették ki a festékek és göngyölegeik (830 kilogramm), valamint az autógumik (820 kilogramm).

A négyszázasok klubjába a háztartási olaj és zsír fért be 490 kilóval és a háztartási vegyszerek 440 kilóval.

Milliók az ártalmatlanításra

Fáradt motorolajból 150 kilogrammot adtak le a tiszaújvárosiak, míg növényvédő szerekből kereken 100 kilót – írj a város internetes honlapja. – Ennek tizede, azaz 10 kilónyi gyűlt össze elhasználódott fénycsőből. Érdekesség, hogy elemből, akkumulátorból, illetve kozmetikumból semennyit sem helyezett el a lerakóban a tiszaújvárosi lakosság.

Az éves összesítés egyébként meghaladja a 30 tonnát. Különösen az első és a harmadik negyedév volt erős, mindkétszer 9 tonna fölött volt a begyűjtött hulladék. Az éves toplista élén is az elektronikai berendezések állnak majd’ 12 tonnával. Autógumiból 6,7, festékekből 5,4 tonna gyűlt össze. Két-két tonnát meghaladó volt a termés háztartási vegyszerekből és háztartási olajból, zsírból. A további sorrend: fáradt motorolaj (930 kilogramm), növényvédő szer (300 kilogramm), kozmetikumok (108 kilogramm), elem, akkumulátor (80 kilogramm), fénycső (54 kilogramm).

A begyűjtés, szállítás ártalmatlanítás költsége mintegy 2,3 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában