37-es úti Hernád-híd

2019.12.19. 08:00

Végre elkészült a javítás

Hosszú hónapok után szűnt meg a forgalom­korlátozás a 37-es főúton.

Horváth Imre

Megjavították, és megszűnt a forgalomkorlátozás

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Kozma István

Kisebb szappanopera keletkezett a 37-es főúton, a gesztelyi körforgalom előtti Hernád-hídnál lévő dilatáció meghibásodása kapcsán, a már-már végtelennek tűnő történetre hétfőn tettek pontot a szakemberek. Vagy legalábbis a Szerencs felé közlekedő oldalon…

Visszatérő probléma

Megírtuk már: állandónak mondható probléma, hogy hiányzik a dilatációs hézagot fedő rács vagy lemez az ominózus hídnál. Az elemek kimozdulása a forgalmi terhelés és az erózió közös munkájának eredménye, és előfordul, hogy ellopják – ez a hasonló dilatációval rendelkező híd­összetételeknél mindenhol gond, ismerte el a Magyar Közút még korábban lapunknak.

Az ilyen meghibásodásokat a Hernád-hídnál viszonylag hamar javítottak, azonban tavaly nyár vége óta erre nem került sor, pedig mindkét irányban több lemez is elkopott, eltört. Végül idén május elején a Szerencs felé közlekedő oldalon a külső sávot lezárták, és egy fémlemezt helyeztek a dilatációs hézagra, ugyanis balesetveszélyessé vált. Érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Kt.-nél akkor azt válaszolták: a híd dilatációs szerkezete tavaly év végén hibásodott meg, viszont a kedvezőtlen téli időjárás miatt nem lehetett elkezdeni a javítását. Tavasszal ideiglenes javításokat végeztek rajta, majd acéllemezzel fedték le a hibát, és korlátozásokat vezettek be. A dilatációs szerkezetet külső szakvállalkozóval lehet véglegesen helyreállítani, az ehhez szükséges előkészületek folyamatban vannak, remélhetőleg hamarosan megtörténnek.

Június elején aztán a lerakott nagy méretű lemezt körbeaszfaltozták, hogy ne tudjon elmozdulni – vagy nehogy ellopják –, ami már azt sejtette, hogy nem lesz gyors a javítás. S valóban, a helyzet hónapokig nem változott. Ősszel több olvasói levelet is kaptunk, miután a forgalomkorlátozásnál két baleset is történt, olvasóink azt sérelmezték, hogy aki nincs tisztában az út állapotával, annak elég egy szempillantás, és könnyen a terelőtáblákban találhatja magát; többen aggódtak, hogy akár halálos baleset is történhet emiatt.

Újra rákérdeztünk a javítás időpontjára, amelyre már egy kicsit pontosabb választ kaptunk. „A 37-es főúti Hernád-hídnál négy darab dilatációcsere van betervezve az idei évre, azon dolgozunk, hogy ezek a munkák még idén meg is valósuljanak. Bízunk benne, hogy a lehető leghamarabb rendelkezésünkre áll a beruházáshoz szükséges forrás, hogy a munkálatok mielőbb elindulhassanak. Addig is a közlekedők türelmét és megértését kérjük, a munkálatokról időben tájékoztatni fogjuk a lakosságot!” – írták kérdésünkre.

A másik oldalon is

November elején aztán egy hétfői napon megjelentek a Közút dolgozói, akik eltávolították a fémlemezt, majd kerek egy héttel később a kivitelező is elkezdte a munkát, amely négy hétig tartott – ebben szerepet játszott, hogy közben esett a hó és fagyos volt az időjárás másfél hétig. Most hétfőre pedig elkészült a javítás (majd’ egy évvel a hiba keletkezése után), és visszaadták a forgalomnak a külső sávot (hét hónappal a lezárás után).

Mondhatnánk, hogy pont került az ügy és a hídmeghibásodás végére, azonban az arra járók tudják, hogy a másik, Miskolc felé közlekedő oldalon mind a két dilatációnál hiányzik összesen három fémlemez, ami kezd ismét balesetveszélyes lenni, így hamarosan azzal is foglalkoznia kell majd a szakembereknek. Remélhetőleg ott rövidebb idő alatt elkészül a javítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában