Kazincbarcika

2019.12.13. 20:00

Túrákkal az egészségünkért

Idén ősszel egy igazán újszerű szabadidősportos rendezvénysorozat vette kezdetét Kazincbarcikán.

Fotó:

A programok fókuszában a közös túrázás, élményszerzés áll, két lábon vagy két keréken, kortalanul és ismeretterjesztő jelleggel.

– A Sportélet Egyesület néhány éve alakult Kazincbarcikán. Célja az aktív kikapcsolódásra vágyó embereknek lehetőségeket és célokat adni a rendszeres testmozgáshoz, méghozzá különböző formájú, tartalmú, hosszúságú és nehézségű túrák által – mondta Nagy Attila, a Sportélet Egyesület elnöke. – Éppen ezért nyújtottunk be pályázatot a „Színezzük együtt Kazincbarcikát” helyi akciócsoport által kiírt „Civil szervezetek, helyi közösségek együttműködése Kazincbarcikán” című felhívásra. Miután projektünket támogatásra érdemesnek találták, 2019 őszén elkezdtük a túrák lebonyolítását. Nyilván ezt elég komoly előkészítő munka előzte meg, hiszen arra törekedtünk, hogy mind a túraútvonalak, mind a mögé tervezett tartalmak igazán izgalmas és változatos kikapcsolódási formát nyújtsanak.

– A projekt keretében több mint egy éven át szinte heti rendszerességgel lesznek túrák – folytatta Nagy Attila. – Ezeket lehet az egyesület által szervezett formában vagy egyénileg is teljesíteni. Hiszen a projekthez kapcsolódva a sportelet.hu weboldalon valamennyi túraútvonal és tudnivaló megtalálható, jelenleg például már közel száz ilyen érhető el nálunk. Sőt, aki az egyéni teljesítést választja, a megfelelő igazoló dokumentumok feltöltését követően ugyanúgy kaphat motivációs ajándékokat, mint azok, akik a csoportosan túráznak. Egy-egy túra teljesítéséért egy igazolókártya a jutalom, amin egy, a túrára jellemző fotó látható. Hátlapján pedig egy térképrészlet arról a területről, ahol a túra elhalad. Ha különböző túrákat is teljesít valaki, akkor az adott térképrészleteket egymás mellé helyezve kirajzolódik az általuk bejárt terület. Hosszabb túrák esetén több kártyát is lehet szerezni. A túrák mögé egy interaktív webes hátteret is alkottunk; az oldalunkon regisztráltak részére például statisztikákat is készítünk, feltüntetjük a teljesített túrákat és azok teljesítményadatait. Minden túra után a nehézségnek megfelelően pontokat kapnak a résztvevők, ez alapján pedig jelvényeket. Vannak alap-, motivációs és tematikus jelvényeink, de a legkisebbeknek egyéb meglepetésekkel is készülünk – tudtuk meg a Sportélet Egyesület elnökétől.

A szabadidős programsorozat már el is kezdődött; egy lakossági kerékpártúrával indítottak a szervezők, mely Kazincbarcika város belterületére fókuszált. A projekt keretében a hátrányos helyzetű diákok bevonása is fontos cél, így másodikként a Don Bosco középiskola 22 diákja vett részt egy gyalogtúrán, akik a 220 méter magas Süveges-tetőt járták be.

Tematikus túrák

A következő több mint egy évben rengeteg tematikus túra közül válogathatnak mindazok, akik a szabad­idejüket aktívan, sportosan és egészségesen szeretnék eltölteni. 2020 második felében pedig egy extra túrával is készülnek az egyesület tagjai; méghozzá egy speciális 24 órás túramaratonra szeretnék „elcsábítani” a városlakókat. Ez tulajdonképpen egymást követő túrák sokasága lesz, több sportágat ötvözve és váltogatva. Vagyis, aki egy igazi kihívásra vágyik, annak ott lesz a helye. A szervezők nyilván a fiatalabb és idősebb, illetve a kevésbé sportos városlakókra is gondolnak, így akár résztávokat is lehet majd teljesíteni, továbbá a 24 órán belül bármikor ki és be lehet szállni a túrateljesítésbe. Az időjárás miatt az év hátralévő részében, illetve 2020 első negyedévében jellemzően gyalogtúrákat szervez az egyesület, a tavasz beköszöntével viszont már a többi sportág túráit is folyamatosan szervezik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában