Miskolc

2019.12.11. 17:30

Miskolci rajzok a világűrbe

A Cheops nevű kutató­műhold egyik alkatrészét miskolci cég, az Admatis Kft. építette.

Nagy-Hankó Krisztina

CHEOPS ADS Madrid

Fotó: Stephane Corvaja

Az optikai műholdat december 17-én – magyar idő szerint – délelőtt 10 óra előtt néhány perccel lövik föl az ESA Soyuz rakétájával az űrbe. A fellövést élőben közvetítik a Városháza dísztermében lévő kivetítőn. Az eseményre várnak minden érdeklődőt, de regisztrálni kell a [email protected] e-mail-címen, a tárgyban Cheops megjelöléssel.

 

Veres Pál polgármester az erről szóló sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a város elkötelezett abban, hogy a jövőbe mutató fejlesztések teret kapjanak. Nagy büszkeség, hogy Miskolc ilyen kutatási bázissal rendelkezik.

Magyarok a projektben

A 250 kilogrammos műhold a fényes csillagok körüli exobolygók mérését végzi majd, és különlegessége még, hogy az égbolt szinte minden pontját képes vizsgálni – fogalmazta meg Dobos Vera, a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, MTA Kiváló Kutatóhely munkatársa.

„Európában már jól ismerik a céget, tudják, hogy kihez kell fordulni, ha termikus hőtechnikai fejlesztésre van szükség” – hangsúlyozta Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezető igazgatója. – Az Európai Űrügynökségnél döntik el, hogy melyik tudóscsapat ötletét valósítják meg a következő 10-20 évben, hiszen ezek nagyon hosszú folyamatok. A Cheops-misszióban a budapesti csillagászati intézet tudósai már ott voltak a program legelején. Amikor az űrügynökség kiválasztotta a projektet, akkor a magyar csillagászokon keresztül nyílt lehetőség a magyar űriparnak, mérnököknek, cégeknek részt venni a projektben. A cégek profilja eltérő, az Admatis a szerkezeti és termikus feladatok megoldására specializálódott, így esett rájuk a választás…”

Szélsőséges körülmények

Most erre a specifikációra volt szükség, ugyanis „radiátort” kellett készíteniük a műhold hőháztartásának megfelelő szabályozására. Miközben a Föld körül kering, szélsőséges hőmérsékleti tényezőknek kell ellenállnia, amik széles spektrumon mozognak, -100 és +100 fok között is akár.

CHEOPS ADS Madrid

A fejlesztés 2013-ban indult el, majd az alkatrészek leszállítása 2017-ben történt meg. Ez idő alatt számos tesztet kellett elvégezniük, előfordult, hogy egyszerre nyolc ember dolgozott a feladaton. Az eszköz biztonságos működését csak úgy lehet garantálni, ha rengeteg munkát, időt és pénzt tesznek bele. Egy műhold átlagos ára becslések szerint 100 millió euró. A Cheops a terv szerint 3 és fél évig fog a Föld körül keringeni. A cég párhuzamosan más űrmissziókban is részt vesz, több műholdhoz készítettek már alkatrészeket, illetve terveikben is szerepelnek hasonló kihívások.

Rágravírozták az alkatrészre

Ami érdekesség még, hogy rajzpályázatot hirdettek általános iskolások körében, melynek témája az űrutazás volt. Az akkor beérkezett rajzokból ötöt választottak ki, amelyek gravírozva felkerültek az a miskolci csapat által fejlesztett alkatrészre. A fellövés online közvetítésére meghívták az alkotó gyerekeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában