Karácsonyi előkészületek

2019.12.10. 19:00

Kicsi, nagy, illatos, szúrós

Mindössze két hét van karácsonyig, ami elég arra, hogy mindent beszerezzünk, ami az ünnephez kell.

Nagy-Hankó Krisztina

Fenyőfavásárban az egyik nagyáruháznál

Fotó: Bujdos Tibor

A legfontosabb az ünnep jelképe és a lakás éke, a karácsonyfa. Sokan ennek beszerzését hagyják a végére. Viszont jó, ha szétnézünk, mielőtt elindulunk fenyőfát vásárolni. Felmerülhet a kérdés, hogy vágott legyen, műfenyő vagy földlabdás.

Választék akad bőven, bármelyik mellett döntünk. Egy bevásárlóközpont parkolójában kialakított fenyőfavásárban tájékozódtunk az árakról és a kedvelt típusokról.

A luc a legnépszerűbb

Kétségkívül a vágott fenyő a legnépszerűbb, és a lucfenyő arat. Talán mert gyermekkorunk karácsonyi emlékeit idézi. De igazság szerint a fűtött lakásban nem ez a legmegfelelőbb választás. A lucfenyő a szárazságot rosszul tűri, páraigényes, ezért a lakásban igen hamar leperegnek a rövid, szúrós tűlevelei. A legolcsóbb darab 3000 forinttól elérhető.

Az utóbbi években a Nordmann az, amit nagyon megkedveltek a vásárlók. Ebből is nagy a választék az egészen kicsi, egyméteres példánytól a 2 és fél méteres csodákig. Azért veszik ezt a típust szívesen az emberek, mert szabályos a termete, bőrszerű, fényes zöld tűlevelei puhák, nem szúrnak és a meleg lakásban sem hullanak le sokáig. Mérettől függően 6 és 16 ezer forint között van az ára. A képzeletbeli toplistán a harmadik helyezett a szabályos koronájú ezüstfenyő, amelynek tűlevelei ezüstös-kék színűek, szúrósak, viaszosak. Ebből létezik törpenövésű is, amely legfeljebb egy méter magasra nő és kevésbé szúrós. Ennek az örökzöldnek az ára valahol a luc és a Nordmann között van, tehát 4 és 12 ezer forint között mozog.

Ha a választás a földlabdás fenyőre esik, akkor fontos utánanézni vagy megkérdezni az eladótól, hogy a fenyőtípusnak milyen igényei vannak, hogy egészséges és szép maradjon az ünnepek után is. Akkor érdemes emellett dönteni, ha a későbbiekben lesz helye a fának a kertben. Célszerű kisebb méretű, maximum 1,5 méter magas fenyőt választani, ugyanis az ekkora méretű növények szinte biztosan megmaradnak. Ha van rá lehetőség, vásárlás előtt meg kell vizsgálni a választott fa gyökerét, hogy nem sérült-e. A lakásban pedig ügyelni kell rá, hogy a földje mindig nedves legyen.

Havas tájat idéz

A műfenyők is egyre elterjedtebbek, számos méretben és fajtában, illetve többféle gyártótól lehet kapni. Interneten is rendelhető, de bármelyik nagy áruházban, kisebb üzletekben vagy akár utcai árustól is beszerezhető. Az általunk megkeresett bevásáslóközpont egyik ajándékboltjában sorakoznak a szebbnél szebb példányok, az eladó hölgy rendkívül segítőkészen elárulta, hogy a lengyel műfenyőt részesítik előnyben a vevők, inkább azt keresik. Van lucfenyő, csillogó zöld, metál, sima havas, teli havas, hosszú tűlevelű, rövid tűlevelű 120-tól 280 centiméteresig – tette hozzá, aki szerint a nagyobbakat viszik jobban. Náluk 8 ezer és 30 ezer forint között vannak az árak. Tehát a képzeletnek csak a pénztárca szabhat határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában