Egészség

2019.12.07. 08:00

Gyermekek egészségéről tanácskoztak

Gerincproblémák, látás- és hallásromlás, valamint magas vérnyomás jelentkezése egészen fiatal korban.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotós:

Fotós:

Egyebek mellett ezek azok a tapasztalatok, amelyekkel találkoznak az egészségügyi szakemberek a gyermekek kötelező szűrése kapcsán. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának épületében rendezték meg a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet és a Gyermek-Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetsége együttes ülését. Minden évben sor kerül a konferenciára, amely visszatekintés az egy év alatt elvégzett munkára és eredményekre. Az esemény nyitásaként Varga Andrea alpolgármester köszöntötte a meghívott házi gyermekorvosokat, iskolaorvosokat és védőnőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy különösen átérzi a szakma nehézségeit, de egyben szép kihívásait, hiszen maga is dolgozott védőnőként.

Szűrési program

– A Miskolci Egészségfejlesztési Intézet fő feladata, hogy a gyermekek prevenciós programját és normál szűréseit végezze, valamint hogy egységes szempontok alapján vizsgálják őket – hangsúlyozta dr. Papp Csaba, a MEFI főigazgatója. A szűrési program kiegészül az államilag finanszírozott EKG-vizsgálattal, ennek nagy eredményei vannak. A főigazgató hozzátette, egy speciális minőségű hallásvizsgálót használnak, továbbá náluk mindenkit ugyanazon a mérlegen mérnek meg. Így valósak az adatok. Éves szinten nagyjából 7500 iskolás gyermeket szűrnek, másodikos kortól tizenkettedik osztályig kétévente. A tanulók iskolabusszal érkeznek az intézménybe.

Egységes módszertan

Az eredményeket tekintve azt tapasztalják, hogy az elmúlt három évben nagyon magas a gerinc-, illetve a tartásproblémák előfordulása a diákok között. Több mint 1000 fő a száma azoknak, akiket ortopédiára küldenek vagy gyógytornára. Döbbenetes a magas vérnyomás jelenléte, nyolcadikban és tizedikben különösen kiugró. Nyilván az a magyarázata, hogy az iskola­váltás, netán az ezzel együtt járó lakhelyváltozás stresszt okoz a gyerekeknek. Komoly látási és hallási problémák is vannak, amik tanulási nehézségeket okozhatnak. Sajnos évről évre növekvő tendenciát mutatva. Magas az újonnan kiszűrtek aránya, hiszen van, aki csak tizedikben csatlakozik a rendszerhez. A folyamatos szűrésnek van nagy eredménye, az intézet egységes módszertan mögött tudja ezeket feldolgozni és visszajelezni az iskoláknak. Ezenfelül a diákok drogprevenciós elő­adásokat hallgathatnak meg, ami országosan is egyedülálló. Táplálkozási, életmód-tanácsadást is kapnak szakemberek segítségével.

A kreditpontot érő kurzuson részt vevő egészségügyi szakemberek a szakmai elő­adások után a MEFI beszámolóját hallgatták meg, ezzel zárták le az évet. Dr. Papp Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy kiemelten fontosak számukra ezek a képzések, továbbképzések, mert csak így lehet jól együttműködni. Az esemény zárásaként elismeréseket adtak át, egy iskolaorvost, egy gyermekorvost és két védőnőt díjaztak.

– A jelöléseket minden évben a kollégák teszik saját munkatársaikra, akit arra érdemesnek tartanak. Ezért is nagy kitüntetés ez számukra – tette hozzá a főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában