Miskolc

2019.12.03. 11:00

Dr. Kováts Dániel születésnapi köszöntése

Nevéhez számos irodalmi és helytörténeti témájú könyv, cikk és egyéb írás fűződik.

Dr. Kováts Dániel helytörténész

Fotó: Ádám János

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Kováts Dánielt hétfőn a Miskolci Akadémiai Bizottság Erzsébet téri székházában. Az Abaújnádasdon született tanár – aki a hosszú évtizedek alatt Perecesen, Zemplénagárdon, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon is tanított – nevéhez számos irodalmi és helytörténeti témájú könyv, cikk és egyéb írás fűződik. Nyugdíjba vonulásáig a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke volt, és nagyban hozzájárult a társaság népművelő, kultúramegőrző munkájához, valamint a 2008-ban megnyílt Magyar Nyelv Múzeuma létrehozásához. Szerkeszti a társaság Széphalom című évkönyvét, melynek rendszeresen szerzője is.

Megyénk honismereti mozgalmának megszervezése az 1980-as években Kováts Dánielnek köszönhető. 1981-től irányításával működött a HNF Honismereti Bizottsága, szerkesztette 10 éven keresztül a Szülőföldünk megyei honismereti periodikát.

A legkiemelkedőbbek közé

Helytörténeti munkássága a legkiemelkedőbbek közé tartozik a volt Abaúj és Zemplén vármegye területének vonatkozásában. Nevéhez fűződik egyebek mellett az abaúji Hegyköz, Sárospatak és Sátoraljaújhely helynévi lexikonjainak elkészítése. A Honismeret folyóirat szerkesztőbizottságának, a Magyar Comenius Társaság és a Kazinczy Ferenc Társaság elnökségének tagja. Díszpolgárává választotta Sátor­aljaújhely (1986), Sárospatak (1999) és Zemplénagárd (2001).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában