hitélet

2019.11.23. 16:30

Természetről egy ökogyülekezetben

Gyakorlati tippeket kaptak a gyerekek környezetük megóvására a református parókia kertjében.

Detzky Anna

Az Ökogyülekezet a Művészetek Völgyében (Illusztráció)

Forrás: okogyulekezet.hu

Idén ősszel a telkibányai reformátusok koncerttel, előadásokkal, szabadtéri istentisztelettel, kirándulással, szellemi és sportvetélkedőkkel hívták fel a figyelmet az Istentől kapott természetes környezet védelmére. Az itt működő ökogyülekezet már sok éve nemcsak a helyi reformátusság irányába tesz lépéseket, hanem szeretné, ha az ökológiai krízisre a keresztyén válasz minél szélesebb körben ismertté válna. A legtávolabbi meghívás Kolozsvárra, a Protestáns Teológiai Intézetbe szólt, a legközelebbi együttműködést pedig a gönci Károly Gáspár Általános Iskolával valósították meg – értesültünk Szalay László Páltól, a Telkibányai Református Egyházközség lelkészétől.

Templomkerti bemutató

Alsós diákok érkeztek Telkibányára, hogy rendhagyó természetismeret-órán tudjanak meg többet a megóvandó értékeinkről.

– Első lépésben a kisdiákok arról hallhattak, hogy a vallásos ember természetszeretete miből táplálkozhat. Majd gyakorlati tippeket kaptak, hogy miként lehetnek tudatosabbak a környezetük megóvásában. Az elméleti felkészítés után a gyülekezet bemutatókertjébe sétáltak ki a vendégek. Először önállóan fedezték fel a gyümölcsöst, ahol sorba kellett venniük, hogy ez a kert miben más, mint az otthoni. A kertbejárás után minden részletet átbeszélt a csapat: a vízgyűjtőt, ami az ereszre van kötve, az információs és meditatív táblákat, a fákon csüngő fabilétákat, a pihenőpadot, az óriás bogárhotelt. A két utóbbi ezen az őszön készült el mint fejlesztés – sorolta az ökogyülekezeti mozgalom vezetője.

Délelőtt újabb rendhagyó órákat tartottak a településen.

– A Katalin Kápolnánál és a Vártemplomban hittanórán, a Helytörténeti Kiállításon történelemórán, a Öko-Kalandparkban pedig testnevelésórán vettek részt a lurkók. A Múzeumkertben mindenki kipróbálta a lármafát, és a Pitvaros Pihenőben palacsintát falatozott. A fiatalok a szabadban töltötték az időt, miközben használták testüket, szellemüket és lelküket. Új élményeket, ismereteket szereztek a természetről, a környezetükről és mindezt nem az iskolapadban. Tavasszal és ősszel is több gönci osztályt sikerült bevonni teremtésvédelmi programokba. A szervezők bíznak benne, hogy ez az együttműködés tovább folytatódhat – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában