Mezőcsát

2019.11.16. 13:00

Mezőcsát kultúrájáért tesznek

A református általános iskola tornacsarnokában szilveszteri bulit szerveznek.

Pap Gyula

A X. Csáti Menyegző résztvevői

Forrás: Magánarchívum

A Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány idei első rendezvénye volt a X. Csáti Menyegző.

– Az esemény kerek évfordulója alkalmából valami különlegeset szerettünk volna megvalósítani, de mint minden évben, tőlünk független problémák adódtak, amik átírták az elképzeléseinket – idézi fel Répásiné Balogh Mária, a kuratórium elnöke.

A rendezvény a szokásos módon az Örökségeink Házánál kezdődött, és Juhász László tájházánál folytatódott volna, azonban az időjárás ismét nem volt kegyes, ezért már a műsoros részt is a tornacsarnokban láthatták az érdeklődők. Ami eltérő volt az eddigiektől, hogy mint az első alkalommal, most is néptáncos fiatalok játszották el a menyegző párjának a szerepét; őket az elmúlt kilenc évben meghívott párok követték, mivel a menyegző szándéka a visszaemlékezés volt.

– Visszatekintve az elmúlt tíz évre, én úgy gondolom, hogy egy nagyon szép és értékes hagyományt hívtunk elő és mutattunk be ezzel a rendezvénnyel, amelyet az idei évvel bezárólag egy ideig szüneteltetünk – jelentette be az elnök.

Kavalkád és fogathajtás

Az alapítvány második rendezvénye a Csáti Kavalkád és a Kuli Sándor Fogathajtó Emlékverseny volt, amely a Motoros és Veterán Club és Tóth László szervezése által összegyűlt motorosok és autósok felvonulásával kezdődött. A motorosokat és autósokat a vásártéren a rendezvény színhelyén szépen felsorakozott fogatok várták, és elkezdődött a megnyitó, majd következett a fogatok versenye. A kilátogatók a nap folyamán megtekinthették a veterán autókat, motorokat, valamint a rali Ladákat, amiket a bátrabb vendégek ki is próbálhattak a profi sofőrök jóvoltából. Az autósokon kívül a kilátogató gyerekek, felnőttek kipróbálhatták a vízi dodzsemet, a guruló lovacskákat, megnézhették a Négylábú Segítők Egyesületének segítőkutyás bemutatóját, valamint élvezhették a tűzoltók által készített habpartit amellett, hogy szinte egész nap nézhették a gyönyörű lovas fogatok versenyét. A látogatók megkóstolhatták a mezőcsáti Kis-Hortobágy Major sajtkülönlegességeit, valamint megtekinthették a mezőcsáti vadásztársaság bemutatósátrát.

TöK Jó DéLuTáN

Az alapítvány harmadik rendezvénye 2019. október 26-án a Tök Jó DéLuTáN volt. A nap az Örökségeink Háza udvarán kezdődött. Tizenöt csapat mérte össze kreativitását töklámpáskészítésben.

– Az időjárás nem is lehetett volna kegyesebb, mert gyönyörű őszi napsütéses időben lehettünk a szabadban – emlékszik vissza az elnök. – Amíg készültek a remekművek, addig az idelátogatók megkóstolhatták az alapítvány tagjai által készített sütőtökös ételeket, valamint a Kis-Hortobágy Major által készített sajtkülönlegességeket, melyeket forró teával és forralt borral öblíthettek le. A Négylábú Segítők Egyesületének segítőkutyás bemutatóját a Mezőcsáti Katasztrófavédelmi Őrs megérkezése követte, és a gyermekek kipróbálhatták a tűzoltóautót, megtekinthették a felépítését, felszerelését a tűzoltók segítségével. 2019-ben alapítványunk utolsó rendezvénye szilveszterkor lesz. Este 7 órától a református általános iskola tornacsarnokában bulit szervezünk – mondja el Répásiné Balogh Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában