kutyagumi

2019.11.08. 14:00

Kutyagumi: megoldás lehet a komposztálás

Gumi, potyadék, akna, csomag, kaki – nevezzük bárhogy, a kutya után maradó ürülék sok zöldterületen okoz nézeteltéréseket.

A legjobb megoldás...

Forrás: ÉM

A kutyaürülék hulladék, amely a hulladéktörvény alapján szennyvíznek minősül. A hatályos jogszabályok szerint a közterület beszennyezése szabálysértésnek minősül. Ennek elbírálása pedig a megyei kormányhivatalok hatáskörébe tartozik. Amellett, hogy szennyező, bizonyos bélférgekkel fertőzött kutyák az emberre is veszélyes paraziták petéit ürítheti ki, amelyek legfőképp a gyerekekre lehetnek veszélyesek. Bár manapság a gazdik egyre inkább figyelnek a kedvencük után maradt potyadék begyűjtésére, annak elhelyezése sem mindegy, hogyan történik.

A városháza tájékoztatása szerint Miskolcon 2014-től kezdődően folyamatosan helyezték ki a kutyások által sűrűn látogatott területekre a speciális szemeteseket. 2017-ben és 2018-ban egyszerre nagyobb mennyiségű tárolót került ki. Ahogy azt korábban megírtuk, jelenleg mintegy 150 darab kutyás piktogrammal ellátott gyűjtő található a városban.

Nem lehet kukába dobni

Az önkormányzati rendeletben kijelölt kutyafuttatók területére a Polgármesteri Hivatallal történt helyszíni bejárást követően kerültek ki a hulladéktárcák. Azokat – az egyébként egyéni önkormányzati képviselők finanszírozásban kihelyezett tárolókat – amelyek nem a hivatalos kutyafuttatók területén találhatóak, a képviselői igények szerint rakták ki.

Az olyan területeken, ahol nincs kihelyezett speciális tároló, a gazdi, amennyiben családi házban él, kénytelen hazavinni és komposztálni a piszkot, vagy kidobja a rendes kukába – ez nem megengedett, mivel veszélyes hulladékról van szó. Arra azonban érdemes figyelni a kertes házaknál is, hogy ha komposztáljuk a kutyaürüléket, az soha ne kerüljön a veteményesbe! A helyes eljárás tehát, ha keresünk egy speciális tárolót, és oda dobjuk ki a kutyus után hagyott „csomagokat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában