Szimbiózis Alapítvány

2019.11.12. 18:00

A rossz idő sem lett akadály, hogy ünnepeljenek

Harangszenteléssel és alapkőletétellel ünnepelték a jubileumot a Baráthegyi Majorságban.

Bájer Máté

Panzió épül majd a majorságban

Fotó: Kozma István

Egy új projekt megkezdésével köszöntötte fennállásának 20. évfordulóját a Szimbiózis Alapítvány. Ez egyben az elmúlt két évtized egyik legnagyobb vállalkozása: a Miskolc-diósgyőri Baráthegyi Majorságban megkezdték egy családbarát panzió építését. A 20 férőhelyes épületben egy nagy közösségi tér és wellness elemekkel rendelkező fedett pihenő várja majd a vendégeket.

– Természetesen a szálláshely szolgáltatási és a kapcsolódó animátori feladatokat fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók bevonásával valósítjuk meg, ezáltal 27 új munkahelyet hozunk létre – mondta Jakubinyi László alapítványelnök.

A hétfőn – a szociális tevékenység védőszentjének, Szent Mártonnak a napján – tartott alapkőletétel során az egyházak képviselői egy jubileumi haranglábat is felavattak. Az ünnepi hangulatot a metsző hideg sem ronthatta el: rengetegen gyűltek össze az esemény alkalmából. Az alapítványnál szilárdul vallják, hogy a fogyatékossággal élők – különös tekintettel az értelmileg akadályozottakra és az autizmussal élőkre – képesek értékteremtő munkával hasznos tagjaivá válni a társadalomnak. Ezt az integritást pedig egyfajta missziójuknak tekintik. Mindez a jubileumi rendezvény hangulatán is érződött: kicsit olyan volt, mintha egy különleges táborba csöppentünk volna az őszi Bükk ölelésében, ahol a közösség kohéziós ereje már-már egy családdá ötvözte az embereket.

Lengyelné Kratkóczki Beáta, az alapítvány megálmodója elérzékenyülve mesélt a kezdetekről és a megvalósítandó célokról.

Pihenés mindenkinek

A projekttel kapcsolatos célokat a következőképpen foglalta össze az alapítvány:

„A Baráthegyi Családbarát Panzióban és Élményparkban a szülők számára pihenést és kikapcsolódást biztosítunk, a gyermekek számára pedig izgalmas és aktív programokat kínálunk. Missziónkhoz híven, kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékos gyermekeket nevelő családokra, akiknek pihenését nem csak tehermentesítéssel, hanem szakértői tanácsadással és speciális terápiákkal is támogatjuk”.

A Diósgyőr és Lillafüred között található Baráthegyi Majorság egyébként a Települési Értéktár része, valamint az első hazai vidéki helyszín, ami felkerült a az európai akadálymentes turisztikai célpontokat jelző térképre.

– A mai világban már beszélhetünk fenntartható turizmusról is, melynek alappillérei a gazdasági fenntarthatóság mellett a környezeti és társadalmi fenntarthatóság is – erre látunk itt nagyszerű példát – osztotta meg gondolatait az ünneplő közönséggel Scheitzner Beáta, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában