Növénytermesztés

2019.10.13. 15:00

Szőlőtelepítés októberben

A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a kiskertekben a kora őszi (október második-november első fele) ültetésű tőkék fejlődnek a legjobban, és ezek élnek a legtovább.

Forrás: shutterstock

Minden kertben ajánlatos oltványt ültetni, mert ez ered meg a legbiztosabban, a gyökeres vesszőt a filoxéra veszélyezteti, a sima vessző telepítése pedig nagyon bizonytalan.

A tőkék helyét gondosan válasszuk ki, mert a szőlő igényes növény, a napos, védett helyet kedveli. Jóllehet, megél a sziklás, köves kertekben, sőt a futóhomokon is, de legjobban a mély rétegű, táp­anyagokkal és vízzel jól ellátott talajokban érzi magát. Az oltványok számára legalább 60×60 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásni, és a talajt – ha szükséges – fel kell javítani jó minőségű kerti földdel vagy érett istállótrágyával.

Ültetés előtt az oltványokat állítsuk néhány órára vízbe, hogy az elvesztett nedvességet pótolni tudják, majd távolítsuk el az oldalgyökereket és kissé rövidítsük meg a talpgyökereket.

Az oltvány lehetőleg olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen, majd az ültetés után az oltványt ajánlatos bő vízzel beöntözni.

A létrehozott szőlőoltvány érzékeny a fagyokra, ezért az eltelepített növényt kupacoljuk fel földdel annyira, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét a földtakarás megvédje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában