Tokaj-Hegyalja

2019.10.30. 19:00

Sok területet érint a fejlesztés

3,4 milliárd forintból fejlesztik Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszíneit.

Erdős József

A tarcali szüretelőház látványterve

Forrás: ÉM

Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása – hangzott el a közelmúltban Tokajban megtartott projektnyitón.

Több helyszínen

A kezdeményezés a világörökségi helyszínek épített örökségeinek, objektumainak állagmegóvására, turisztikai célú fejlesztésére irányul Tokaj-Hegyalja kiemelkedő egyetemes értékeinek bemutatása céljából. Ennek részeként Tokajban a belvárosi sétáló utca egységes szerkezetű átépítése valósul meg hamarosan, tizenkilenc főutcai ház homlokzatának rekonstrukcióját végzik el, és elkezdik kialakítani a parti sétányt is. Mádon is további fejlesztések várhatók, ott a Borsay-kastély kertje közösségi térré alakul, a Sichermann-ház pedig interaktív kiállítással bővül. A projekt részét képezi a tállyai Mailloth-kastély belsőépítészeti átalakítása, a kastélykert rendezése, valamint a tolcsvai Rákóczi-kastély fejlesztése.

A vallási értékmegőrzés keretében megújul a tállyai evangélikus templom, a bodrogkeresztúri római katolikus templom és a csodarabbi háza. A milliárdos fejlesztés a borászati védett épített örökség megőrzését, turisztikai funkcióbővítését is szolgálja, így többek között a tolcsvai Rákóczi-pince, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor környezete is megújul.

A konzorciumvezető 10 helyszínre a Tokaj világörökségi borvidék egészét 3D-s grafikával megjelenítő, hatnyelvű, turisztikai infor­mációs táblákat is telepít. Az információs táblákhoz pedig telefonos applikáció és hangos túravezetés készül, amely a világörökségi helyszíneken a turisták eliga­zítását és tájékoztatását se­gíti. A helyszínek többségében már elkészültek a kiviteli tervek, a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesoron pedig már folynak a munkálatok is. A szakemberek jelenleg a kivitelezésre irányuló beszerzések előkészítésén és az egyes helyszíneken megvalósuló kiállítások forgatókönyvének a véglegesítésén dolgoznak. A beruházásoktól azt várják, hogy néhány éven belül éves szinten akár

78 000 fővel is nőhet a látogatók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában