Választási botrány

2019.10.26. 16:00

Nyéstán már időpont is van

A rendőrség közokirat-hamisítás miatt nyomoz a két településen.

Horváth Imre

Romos házak Nyéstán

Fotó: Horváth Imre

A helyi választási bizottság már kitűzte a megismételt választás időpontját Nyéstán, míg Gagyapátiban a fellebbezés elbírására várnak, miközben mindkét településen büntetőfeljelentések is születtek.

Nagy számú új lakó

Ahogy arról a múlt héten már beszámoltunk: két településen is néhány nap alatt emelkedett meg a bejelentett lakók száma, így Nyéstán a korábbi szavazásra jogosult 27 helyett 98-an járulhattak az urna elé, míg Gagyapátiban 24 helyett 48-an szavazhattak.

Nyéstán már a voksolás előtti héten jelzést tett a választási iroda vezetője a kormányhivatal és a rendőrség felé is, így elkezdték vizsgálni a bejelentkezések jogosságát, amelyek sokszor romos házakba történtek.

Ezért az okmányiroda elindította több esetben a kijelentkeztetések folyamatát, illetve felvette azokkal a kormányhivatalokkal a kapcsolatot, ahol a bejelentkezések történtek, a helyi választási bizottság pedig úgy döntött, hogy meg kell ismételni a választást.

Érdeklődtünk Fürjesné Jadlóczki Dóra homrogdi körjegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől, hogy jelenleg mi a helyzet; mint elmondta, a kormányhivatali eljárás még folyamatban van, a bizottság pedig a törvényi előírásoknak megfelelően ülésezett és november 10-re tűzte ki a megismételt választás időpontját.

Ismeretlen tettes ellen

Gagyapátiban nem ennyire egyértelmű a helyzet. Dsupin János, az egyik polgármesterjelölt, aki az ügyben büntetőfeljelentést is tett azt mondja, az első, még a voksolás előtt benyújtott jelzését alaki hiba miatt visszadobták, mivel nem észrevételnek címezte. A másodikat elutasították, mivel nem elég konkrét információnak tartották a jelzését, de fellebbezést nyújtottak be csütörtökön.

A területi választási bizottságtól még nem kaptak visszajelzést, ott nem telt le a nyolcnapos határidő. „Nem értem, hogy ami Nyéstán egyértelmű lépésre sarkalta az ottani jegyzőt, az itt beadványok ellenére miért nem éri el ugyanezt a hatást.”

„Nem tudunk mit tenni, egyelőre várunk” – mondta lapunknak.

Érdeklődtünk a megyei rendőr-főkapitányságon is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Encsi Rendőrkapitányság a kérdéses településeken történt esetekkel kapcsolatosan büntetőeljárást indított a 2012. évi C. tv. 342.§ (1) bekezdés c., pontja alapján közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettesek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában