megyei közgyűlés

2019.10.26. 10:00

Méltó helyen lenni a megyék rangsorában

Bánné dr. Gál Boglárkát választották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének.

Szaniszló Bálint

Bánné dr. Gál Boglárka

Fotó: Bujdos Tibor

Pénteken tartották meg az október 13-i helyhatósági választás eredményei alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alakuló ülését. A 29 tagot számláló testületbe a Demokratikus Koalíció listájáról 3-an, a Fidesz-KDNP színeiben 18-an, míg a Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa csoport listájáról 8-an jutottak be.

Az alakuló ülésen, amelyet Tamás Barnabás korelnök nyitott meg, dr. Murányi Zsolt, a területi választási bizottság elnöke adott tájékoztatót a megyei választás menetéről, eredményeiről. A megválasztott képviselők – a hiányzó Pap Zsolt kivételével – átvették megbízólevelüket és letették a képviselői esküt.

Csupa igen szavazat

A törvények és a megyei közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint az elnököt saját maguk közül választják meg a képviselők titkos szavazással. Jelöltté a közgyűlés tagjainak 25 százaléka támogatásával lehet válni.

Végülis egyetlen jelölt volt Bánné dr. Gál Boglárka, a Fidesz-KDNP listavezetője személyében, aki mind a 28 képviselő igen szavazatával lett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Az újdonsült elnök székfoglaló beszédében köszönetet mondott mindannak a 216 964 választónak, aki a megyében az urnákhoz járult október 13-án és véleményt nyilvánított arról, melyik lista szerezzen többséget a megyei közgyűlésben.

A legcsodálatosabb megye

Bánné dr. Gál Boglárka kiemelte, hogy „a legcsodálatosabb megye vezetésével bízták meg” és legfontosabb feladatának azt nevezte: elérjék, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén „méltó helyen legyen a megyék rangsorában…” Elmondása szerint a megye olyan értékekkel és tradíciókkal rendelkezik, amelynek megóvása önmagában is komoly munka. Fontos feladatok várnak a megalakult közgyűlésre a településfejlesztés, a gazdaság előmozdítása és a befektetésösztönzés területén is. Együttműködést ajánlott ebben a munkában a megye minden olyan szereplőjének, amely hasonlóképpen látja ezt a tevékenységet.

Egy társadalmi alelnök

A testület többségi szavazással módosította a szervezeti és működési szabályzatot, amelynek lényege volt – más dolgok mellett –, hogy a közgyűlés négy szakbizottságot hoz létre, amelyek a következők: Pénzügyi Bizottság, Jogi és Ügyrendi Bizottság, Területfejlesztési és Turisztikai Bizottság és Önkormányzati, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatok Bizottsága. A tagokat és vezetőket későbbi ülésén választja meg a testület.

Az újdonsült elnök személyi javaslata nyomán 24 igen vokssal a közgyűlés társadalmi megbízatású alelnökévé választotta meg Szabó Gergelyt, akinek így – az összeférhetetlenségi szabályok miatt – le kell majd mondania Harsány polgármesteri posztjáról.

A Fidesz-KDNP frakció bejelentette, hogy a képviselőcsoport vezetője Szalai Szabolcs Bükkábrány polgármestere, helyettesei pedig Aros János Sárospatak és Tamás Barnabás Putnok polgármestere lesz. A a Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa képviselőcsoport – úgy tudjuk – még nem választott vezetőt, a DK három képviselője pedig a jelenlegi SZMSZ szerint nem alkothat frakciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában