Sárospatak

2019.10.16. 11:30

Folyamatosan dolgoznak

Fokozatosan történik az utak, járdák felújítása Patakon.

Felújításra szoruló út Sárospatakon

A hétköznapok minőségét számos tényező határozza meg. Ilyen az is, hogy amikor közlekedésről van szó, azt megfelelő minőségű utakon lehessen megtenni.

– Sárospatakon is elmondható: kell törődni az úthálózat állapotával. Fontos megjegyezni, minden településen külön kell választani a helyi önkormányzat, valamint a Magyar Közút által fenntartott szakaszokat. Ki az egyiket, ki a másikat tudja karbantartani, fejleszteni. Egyéni szinten mindenkinek gondot okoz a saját utcája vagy az általa gyakran használt út állapota – mondta Aros János, Sárospatak polgármestere. – Az elmúlt években számos utat sikerült felújítanunk saját erőből vagy állami források bevonásával. Fontos fejlesztés volt, hogy a Magyar Közútnak közel 5,4 kilométer hosszúságban sikerült pályázati támogatásból megújítania a városon áthaladó főútvonalat, ezzel a Wesselényitől egészen a vajdácskai elágazásig kiváló minőségű a közlekedés feltétele. Szintén közutas fejlesztés volt a Táncsics utca korszerűsítése. Saját beruházásban évente 5-6 utcát tudunk felújítani. Ezt még 2016-ban kezdtük el.

Idén a Szabó József újult meg, előtte természetesen a régi ivóvízrendszert is kicseréltük. A napokban elkészült a Dorkói út önkormányzati tulajdonú szakaszának felújítása is. Ezek együttesen közel 4 kilométernyi belterületi utat jelentenek. Ezek mellett számos helyen alakítottunk ki új parkolókat is: Hild téri gyeprácsos parkoló kialakítása, az Erdélyi János u. és a Vörössipkások útja közötti gyeprácsos parkoló kialakítása történt meg, a József Attila utcán várakozósáv építése zajlott; míg idén a Lavotta J. utca 59–61. sz. előtti területen parkolóállások létesítése és járdaépítés valósult meg önkormányzati forrásból.

Teljesen új út

– Nagy munkát fog jelenteni a mintegy 500 millió forintból megvalósuló Herceg Ferenc utca felújítása. Egészen pontosan újjáépítése – tette hozzá Aros János. – Itt egy olyan útról beszélünk, aminek nincs alapja, emiatt mostanra úgy néz ki, mint egy kockás terítő. A pályázat részeként felbontjuk az egészet, új alap készül, át kell helyezni a közvilágítást, az út építése mellett kerékpárutat is kialakítunk, és ezzel egy széles, hosszú évekre jól használható utat fogunk kapni. A folyamat viszont lassan halad. Közbeszerzési eljárás kiírására volt szükség, az út szélesítése miatt a telektulajdonosokkal meg kellett állapodni, a közművek ügyében számos tervezői egyeztetésre volt szükség. Mára minden engedély, megállapodás a birtokunkban van. A kezdés viszont 2020. tavaszára biztosabbnak látszik. Aros János kiemelte, ha most őszre felvágják az utat és elkezdik a munkálatokat, megérkezhet a rossz idő, ami rossz minőségű kivitelezést eredményezhet. Éppen ezért sokkal valószínűbb, hogy jövő tavasszal kezdődik a munka, a nyári szezon kezdetére teljesen megújul ez a turisztikailag is fontos útvonal.

Útfelújítások

– A Bartók, a Zrínyi, a József Attila, a Németh László, a Petőfi és a Borsi utcákat a jelenleg is folyamatban lévő szenny­vízberuházás miatt több helyen is átvágták a munkálatok miatt. Ezért döntött úgy önkormányzatunk, saját forrásból ezeket az utcákat újraaszfaltozzuk. A közbeszerzési kiírást már megtettük, várjuk az eredményét, azt követően rendbe tesszük ezeket az utcákat is – mondta Sárospatak polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában