Miskolc

2019.10.22. 08:00

A Herman a legjobb helyen

Madarász Péter igazgató szerint jobb lenne, ha az Oktatási Hivatal készítené az iskolai rangsorokat.

Hegyi Erika

Érettségi a Hermanban. A középiskola rangsorban ez az iskola szerepel a legjobb helyen a megyénkből

Forrás: ÉM

Fotó:

Mint minden évben, az idén is elkészültek a különböző iskolai rangsorok, melyek a diákok eredményei alapján állítják sorrendbe hazánk oktatási intézményeit.

Beszámított eredmények

Legutóbb a legjobban szereplő általános iskolákról írtunk, ezúttal a középiskolák rangsorát vizsgáltuk meg.

A megyénkbeli intézmények közül a legjobb helyen a Miskolci Herman Ottó Gimnázium áll. A legjobbiskola.hu listáján a 8 évfolyamos képzése az 52., a 4 évfolyamos képzése pedig a 63. A top 100-ban ott van a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium is. Az intézmény 4 évfolyamos képzése az 58., a 8 évfolyamos képzése pedig a 61.

Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója lapunknak azt mondta, bár az idei helyezések nem a legfényesebbek, de ez nem azt jelenti, hogy csökkent volna az iskola színvonala. A legjobbiskola.huMadarász Péter, listája azért torzít, mert abban benne vannak a levelező tagozatos diákok eredményei is, és az ő érettségin szerzett osztályzataik sokkal gyengébbek, mint a nappali tagozatosoké. Ráadásul külön rangsorolják a 4 és 8 évfolyamos képzéseket, ami majdnem duplaannyi iskolát eredményez, mint amennyi valójában van. A HVG rangsora is megjelent a napokban, ebben a Herman Ottó Gimnázium a 38. helyen szerepel. Tavaly sokkal jobb volt a helyezésük, 12.-ek voltak.

Századok és tizedek

Az igazgató jelezte: a mostani 38. hely a két évvel ezelőtt végzett évfolyam eredménye, és ők valóban nem nyújtották a legjobb teljesítményt. Az érettségijük is rosszabbul sikerült, és az akkori 10.-esek kompetenciamérésen elért eredménye sem volt a legkiválóbb.

– Tavaly a végeredményt meghatározó pontszámok szerencsésen adódtak össze, most pedig kioltották egymást. Azt is tudni kell, hogy a rangsorban olykor századok vagy tizedek döntenek csak a helyezésekről. Azonban az idei eredmények jó motivációt jelenthetnek az egész iskolának arra, hogy dolgozni kell. Szerintem az lenne a jó, ha az effajta rangsorokat az Oktatási Hivatal készítené – mutatott rá.

Hozzáadott érték

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium a második legjobb eredményt érte el megyénk középiskolái közül. A HVG listáján a 40. helyen szerepel az iskola.

Holczinger Ferenc igazgató elégedett, azzal még inkább, hogy az ország egyházi gimnáziumai közül a Fényi a 6. Arra is büszkék, hogy a magyarérettségi-eredményeket nézve az összes iskola közül a 6. legjobb helyet szerezték meg, történelemből a 8.-at.

– Gyengébben szereplünk viszont az idegen nyelvek terén. Bár a középfokú nyelvvizsgát minden diákunk megszerzi érettségiig, de felsőfokú nyelvvizsgája kevés tanulónknak van. Gondolom, ez változik 2020-tól, amikor az egyetemi felvételi követelménye lesz a középfokú nyelvvizsga, és a magasabb szintűért lehet pluszpontokat kapni – mondta.

Hozzátette: szerencsés lenne, ha a rangsorok összeállítói más szempontokat is figyelembe vennének, mint az érettségi és a kompetencia­mérés eredménye. Az iskola hozzáadott értéke például ugyanúgy jellemzi az intézményben folyó munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában