Növényfeldolgozás

2019.09.29. 15:30

Hogyan készüljön fűszer a paprikából?

Néhány apró trükk, és saját paprikával ízesíthetjük egész évben az ételt.

Illusztráció

Lassan mindenféle betakarításnak a végére értünk, de vannak még feldolgozásra váró zöldségek gyümölcsök. Mind amilyen például a paprika. De Hogyan is lesz a fűszerpaprikából fűszer?

Mindent idejében

A jó minőségű, szép, sötétvörös paprikaszín feltétele, hogy elég érett legyen a termés. Az érésnek két fázisa van, az első a bokron, illetve az utóérlelés Utóbbinál alakul ki az íz és a zamat. Az augusztus végén, szeptember elején leszedett paprika még nem alkalmas az őrlésre. Ki kell szárítanunk és érlelnünk, a színét stabilizálnunk. Az ideális szedési állapot, mikor szép piros már valamennyi paprika.

Ha leszedtük, le kell mosni róla a szennyeződést, és le is kell csöpögtetni, vagy szárazra törölni. Ezután következhet a klasszikus cérnára, zsinórra fűzés, és szellős, száraz, meleg helyre kiakasztva tovább szárítjuk. Természetesen, tehetjük hálóba, zsákokba is, így viszont a rothadás, penészedés esélye nagyobb. Ha valakinek van szárítója, akkor abban jelentősen felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

A paprika az utóérlelés során kissé megtöpped, csörgősre szárad. Kézzel törjük le a csöveket a szárról – a paprikamag kell az őrleménybe, hogy a benne található olaj kihozza a még élénkebb színt, de a szár és csuma nem. Mivel nincs paprikamalmunk, először össze kell törni, átrostálni, a nagyobb darabokat újból törni, majd konyhai robotgéppel ledarálni. Ilyenkor kell valamire nagyon figyelni, jelesül arra, hogy a darálás után pihentetni kell, hogy kihűljön. Ha így zacskóznánk, dobozolnánk be, akkor keserű lesz a fűszerünk. Miután kellően lehűlt, száraz, sötét, légmentes helyen tároljuk, hogy ne érintkezzen napfénnyel és levegővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában