Sátoraljaújhely

2019.09.13. 18:30

A politikai elítéltekre emlékeztek Újhelyen

Koszorúzással és dokumentumfilmekkel készültek a szervezők.

Horváth Imre

A megemlékezésen

Fotó: Magánarchívum

Idén is megrendezte a Politikai Elítéltek Közössége hagyományos megemlékezését Sátoraljaújhelyen. Az idei, már hatodik alkalom különlegessége az volt, hogy a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjával is egybeesett.

Kötet készült

Az ünnepséget megelőző nap estéjén mutatta be a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye az erre az alkalomra megjelentetett kötetét. Idén nem egy sátoraljaújhelyi elítélt, hanem egy helyben élő, Románia börtöneiben rabságot szenvedett politikai elítélt sorsát mutatja be.

A Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetéhez tartozó Újlaki Csaba, nagyváradi gimnazista társaihoz hasonlóan, az 1956-os magyarországi forradalommal fejezte ki szolidaritását. Nagykorúvá válásukat követően 1960–61-ben a Securitate elfogta a diákszervezet tagjait és több mint ötszáz évre ítélték őket, melyet a zsilavai börtönben töltöttek. A róluk szóló visszaemlékezést (Újlaki Csaba: Rabok voltunk húszévesen) és mellékletként Mohi Sándor a forradalom 60. évfordulójára készített SZVISZ c. dokumentumfilmjét jelentette meg a múzeum erre az alkalomra.

Másnap délelőtt a koszorúzással egybekötött megemlékezésre már a hagyományoknak megfelelően került sor, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön falán 2005-ben elhelyezett emléktáblánál. Ünnepi beszédet mondott Hubay György országgyűlési képviselő és Sátoraljaújhely város polgármestere, Szamosvölgyi Péter, akik a múlt emlékeiből való tanulást és az emlékezés fontosságát emelték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában