Hámor

2019.08.02. 17:30

Valaha igazodási pont volt

Csendesen pusztulva várja sorsát az egykori Hámor étterem.

Tajthy Ákos

Hámor Étterem

Fotó: Ádám János

„Pár pohár bor, pajkos Ámor és a mámor végtelen, ez a Hámor étterem!” – ezzel a mondattal hirdette magát a város akkori legnagyobb báltermével rendelkező vendéglátóhely. A Hámor néhány évtizeddel ezelőtt sokak nagy kedvence volt. Az elmúlt időben egymástól függetlenül is sokan meséltek róla, nem csoda, hogy magunk is kíváncsiak lettünk, és úgy döntöttünk, a vasgyári központi irodaház és az egykori Juno után ide is szeretnénk belesni.

Nagyon szeretjük

Az ilyen túrákat egyébként mi is nagyon szeretjük, az olvasóink viszont még nálunk is jobban: levelek sora áll rendelkezésre, melyben önök kultikus épületek múltja, jelene és főként jövője felől érdeklődnek.

Visszatérve, a Hámor esetén a feladat tulajdonképpen igen egyszerű volt: először az egyébként eladósorban lévő komplexumot áruló egyik ingatlanossal beszéltünk, aki készségesen összehozott minket a tulajdonos Bükkvidéki Vendéglátó Zrt. képviselőjével. Merthogy a Kiss Ernő utca melletti ikonikus étterem ma is a korábbi üzemeltető, a Bükkvidéki Vendéglátó Vállalat tulajdona. Legalábbis egyelőre.

Nehezen találunk parkolóhelyet az egykori Hámor előtti placcon. Na nem az autók miatt, a Kiss Ernő utcáról felmart aszfalt és földrakások terítik azt be. Debreceni Lászlótól, a tulajdonos cég munkatársától később megtudjuk, a területet a munkák idejére kibérelték.

Romos, de rendezett

A gazdasági bejáraton lépünk be a kertbe, miközben kollégámmal még mindig a fent idézett reklámszövegen mosolygunk. Az egykori terasz sarkában a cég kertészeti munkatársaival találkozunk: éppen akkor végeztek a fűnyírással a épület körül.

A Hámor előtti jellegzetes lámpaoszlopok még állnak, bár az idő vasfoga – ahogy az épületen is – bőven rajtuk hagyta már a nyomát. A néhai kerthelyiséget néhány éve még felverte a gaz, most viszont aránylag rendezett, még a rózsák is virítanak. Nem esett nehezünkre elképzelni, milyen ebben a környezetben mulatozni. Ahhoz viszont néhány kellék – például az asztalok, székek, társaság, zene vagy éppen a hűsítő ital – most hiányzott.

 

Az épület belső tereit is Debreceni László „tárlatvezetésével” tekintjük meg. Először egy bordó táblán akad meg a szemünk, rajta a felirattal: „A Bükkvidéki Vendéglátó HÁMOR étterme”. A szebb napokat is látott, fakeretre feszített drapéria egy radiátornak támasztva, magányosan hirdeti a régi szép időket. Megállapítjuk, a belső terek ugyan teljesen üresek, de a falak, csillárok, korlátok viszonylag jó állapotban maradtak meg.

Nagy élet volt

– A főbejáraton betérve balra volt a presszó, innen lehetett kimenni a kerthelyiségbe, a teraszra. Jobbra volt a hatalmas étterem, amit paravánokkal három részre lehetett szétosztani, egybenyitva pedig egy hatalmas rendezvényterem volt. Annak idején számtalan bálnak, osztálytalálkozónak, érettségi bankettnek, koncertnek vagy éppen esküvőnek adott helyet az étterem. Hatalmas konyhája, sőt az alagsorban saját cukrászüzeme is volt – sorolja a gondnok.

A fennmaradt dokumentumok szerint a Hámor 1959-ben nyitotta meg a kapuit, és tágas tereivel, nagy kertjével és akkoriban hatalmasnak számító parkolójával a kor egyik legkorszerűbb vendéglátóhelye volt.

Debreceni László azt mondja, a „Bükkvidéki” egykori vezetőjének emlékei szerint 1964-ben, miskolci látogatásakor még Nyikita Szergejevics Hruscsovot is fogadták a kultikus vendéglátóhelyen.

Aztán a nyolcvanas évek végén a Hámor bezárt, helyén rövid ideig diszkó, a kilencvenes években pedig bútorbolt nyílt, melyet a végleges bezárásig több vállalkozó is üzemeltetett. A pusztulófélben lévő épület körülbelül tíz éve áll üresen, évek óta eladó, a tulajdonos több százmillióért hirdeti szinte minden létező módon, felületen.

A komplexumot most riasztó őrzi és a cég emberei is rendszeresen látogatják, ennek ellenére sajnos előfordult, hogy nem kívánatos egyének be-beszöktek, és bár sok minden nincs, amit elvihetnének, üres kézzel sosem távoztak. Többnyire elektromos vezetékek vagy éppen bádoglemezek bánták ezeket a látogatásokat.

Újraéleszthető lenne

Debreceni László azt mondja, a tulajdonos töretlenül bízik abban, hogy előbb-utóbb valakinek felkelti a figyelmét a Hámor.

– Az adottságai nagyon jók, a parkolója még mindig megfelelő méretűnek mondható, ráadásul könnyedén megközelíthető gépkocsival vagy tömegközlekedéssel is. Étteremként vagy akár konferencia-központként is működhet – tette hozzá a Bükkvidéki munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában