Telkibánya

2019.08.07. 13:30

Teremtésvédelem a mottó

Messze földről csodájára járnak a hatalmas parókiaudvar és a kert megújulásának.

Detzky Anna

A kertet a gyülekezet egy csoportja gondozza

Forrás: Magánarchívum

Közel egyholdas elhanyagolt területből alakítottak ki díjazott gyümölcsöst és rendezett udvart a Telkibányai Református Egyházközség tagjai az Ökogyülekezeti Mozgalom keretében.

A 2013-ban telepített alma-, körte-, cseresznye- és szilvafákat dédelgető kert 2017-ben a Növényi Diverzitás Központ által meghirdetett, országos „Legszebb gyümölcsöskert” pályázaton különdíjas lett. A területen nemcsak az ősi fafajtákkal, de teremtésvédelmi gondolatokkal is találkozhatnak a látogatók. Nyaranta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat táborában nyaraló fiatalok önkénteskedtek a bemutatókertben, ahol a fák gondozásával és a terület virágba borításával foglalkoztak.

Ősszel skót delegáció érkezik majd egy nemzetközi Twinning-pályázat eredményeként, hogy ötleteket merítsenek – tudtuk meg Szalay László Pál helyi lelkipásztortól, a mozgalom egyik alapítójától.

Kitartó munkával

– Amikor 15 évvel ezelőtt ide kerültünk, nagyon rendezetlen, de óriási, több mint 8000 négyzetméteres kertet találtunk, amely magaslaton terül el egyenetlen, néhol agyagos talajon. A parókiaudvart ugyan gondozták, de a meglévő gyümölcsöst csak időnként kaszálták. A sittet és a lebontott épületek maradványait is el kellett takarítanunk. Az egészet rehabilitáltuk, ösvényeket alakítottunk ki benne és virágokat ültettünk. Még jelentős állomány állt alma- és körtefákból a megszámlálhatatlan magról növő szilvafa mellett a terület harmadán. Viszont ezek a kiöregedett, felkopaszodott, hatalmas fák egy-egy komolyabb vihar következtében derékba törtek. A száraz csonkoktól is meg kellett tisztítanunk a földet, ami igen nehéz munkát jelentett. Két éve pedig 40 gyümölcsfacsemetét kaptunk a pályázat részeként. A kertet a gyülekezet egy kisebb csoportja gondozza rendszeresen, és néha külsős önkéntesek is besegítenek – osztotta meg a lelkész.

Bemutatókert

A terület különlegességeiről is faggattuk a környezettudatos református közösség vezetőjét.

– A különdíjat három dolog miatt kaptuk. Erősségünk, hogy képzett kertmunkásaink vannak, akik minden évben eljárnak a Növényi Diverzitás Központ tanfolyamaira. Villámlátogatások alkalmával újra és újra ellenőrzik a kert állapotát úgy, hogy egyáltalán nem jelentik be, hogy itt jártak, és nálunk mindig rendben találtak mindent. A harmadik, ami miatt kaptuk, az az, hogy ez nemcsak egyszerű gyümölcsös, hanem bemutatókert. A háromszög alakú résznek a parókia képezi az alapját és a kerítés a két oldalát.

– Az erre túrázó emberek elmennek a kerítés mellett és látják a fákat. Külön bilétákat készítettünk, amire ráírtuk a fák fajtáját és specialitását, illetve hitvallásos, bibliai idézeteket és imádságokat tettünk mellé, hogy akik nálunk járnak, lelki gyümölcsökkel is gazdagodjanak. Emellett muskátlikat és levendulát ültettünk, a szélen pedig egy fenyőfasor áll – sorolta a gyülekezetvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában