esőzés

2019.08.01. 19:00

Pórul jártak a gyűjtőárok mellett élők Tarcalon

Garázsokba tört be a felhőszakadás nyomán kialakult ár.

Tóth Balázs

Kiadós felhőszakadás volt Tarcalon

Fotó: Tóth Balázs

Közel hetven milliméter csapadék zúdult rövid idő alatt szerdán Tarcalra, a közelben pedig csütörtökön is kiadós felhőszakadás volt. A hegyekről lezúduló víz út közben megrongált vízelvezető árkokat, majd hordalékkal, iszappal és kövekkel borította be a főutcát. Az önkormányzat dolgozói csütörtökön délelőttre jórészt rendbe tették a faluközpontot, de még délután is volt takarítani való.

A legrosszabbul viszont az Ifjúság úti lakótelepen élők jártak, itt húzódik ugyanis egy gyűjtőárok, a sáros víz pedig kilépett a mederből, s számos garázst elöntött. Az ott élők szerint hasonló már fordult elő 2013-ban is.

Szerintük most az volt a baj, hogy a meder hosszú ideje nem volt kitakarítva, a korábbi alkalmakkor lerakódott iszap benne maradt, növények is nőttek benne. Mivel tavaly a község magasabban fekvő részén a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésével meggyorsították a víz útját, a szerdai felhőszakadással lezúdult árt nem tudta elvezetni a széles gyűjtőmeder. Aki otthon volt, homokzsákkal, a kapu elé tett deszkákkal védekezett, akik viszont nem tartózkodtak éppen otthon, kárt szenvedtek. Bútorok, elektromos eszközök mentek tönkre a tárolónak is használt helyiségekben.

A mederben most negyven-ötven centiméter magasan áll a sár, ezért félnek attól, hogy egy újabb felhőszakadás olyan következményekkel jár, mint a szerdai. Ezért, amint szerdán beborult, már tették is ki a vizet át nem eresztő deszkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában