Baba-mama

2019.08.23. 08:30

Az anyukájuk hangja a legszebb

Vissza a népi gyökerekhez: a Kerekítő foglalkozás célja a gyermekek örömteli fejlődése.

Nagy-Hankó Krisztina

Önfeledt játék a Kerekítő foglalkozáson

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

A Kerekítő foglalkozás sikere leginkább annak köszönhető, hogy újra megtanítja az anyukákat az ősi módszerekre. A népi mondókák, dalocskák segítségével anya és gyermeke között még szorosabbá válhat a kötődés, és a baba fejlődésére is pozitív hatással van.

Többféle program

Kisgyermekes anyukák körében biztosan ismerősen cseng Juhász Katalin neve, hiszen az ő személyéhez fűződik a Kerekítő foglalkozás elterjedése Miskolcon. Katalin zongoratanár és csembalóművész, az Egressy Béni – Erkel Ferenc zeneiskolában tanít. A Kerekítő délelőtti elfoglaltság számára, amit öt éve csinál.

J. Kovács Judit drámapedagógus, foglalkozás-hálózatvezető álmodta meg tíz évvel ezelőtt a konstrukciót, amely többféle programot foglal magában, ebből Katalin kétfélét tart Miskolcon. Az egyik a mondókás móka 0-2 éveseknek, a másik a bábos torna 1-3 éveseknek – mondta el kérdésünkre. A mondókásban nagyon sok a népdal, mondóka, a hangszerjáték. A bábos hasonló, csak kiegészül a Kerekítő manó bábjeleneteivel és tornaszeres játéktérrel. Kerekítő manó mindig megemlékezik a jeles napokról, évszakokról, és a gyerekek nagyon szeretik – emelte ki a foglalkozás vezetője. A jövőben szeretne Kerekítő Zeneovit is tartani a 3 évnél idősebbeknek. Több mint 120 helyen van az országban, de Miskolcon és környékén csak ő tart ilyet egyedül.

Önfeledt játék a Kerekítő foglalkozáson
Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

– Azért különleges és más, mint a többi hasonló foglalkozás, mert itt csak népdalok és népi mondókák hangzanak el. Abból a célból jött létre, hogy amit nagymamáinktól örököltünk: lovagoltatókat, höcögtetőket, csiklandozókat és mindenféle ölbeli játékokat, felelevenítsük és beépítsük a mindennapokba. Nemcsak arról szól, hogy eljönnek az anyukák a foglalkozásokra és ott együtt mondókáznak, ennek az lenne a lényege, hogy otthon is használják – hangsúlyozta Katalin. Ne szégyelljék a hangjukat, hiszen minden babának az anyukája hangja a legszebb! Általában csak 2-3 hangból álló dallamok ezek, könnyen megtanulhatóak. Lényeg az önfeledt játék, a korai kötődés, érzelmi biztonság, a pozitív percek.

Katalin gyakorlatában a legkisebb baba eddig 3 hónapos volt. Aki kitart, az az óvodás korig jár hozzá. Volt alkalma az öt év alatt már pár gyermek fejlődését végigkísérni – mondta. Az a tapasztalata, hogy mozgásban és beszédben is nagyszerűen fejlődnek, sokat ad az otthoni légkör mellett ez is. Fontos, hogy otthon is gyakoroljanak, ehhez kiválóak a különböző könyvek, amelyekben megtalálják a dalokat, mondókákat, a hozzá tartozó játékokat. Sok népi hangszert megismernek itt a gyerekek, a furulya állandóan jelen van, igyekszik ily módon is színesíteni a foglalkozásokat. Sajnos meglepően sokan nem ismerik a mai fiatal anyukák közül azokat az egyszerű népdalokat, amelyeken még én felnőttem – mondta Katalin. – 41 éves vagyok, de még a velem egyidős anyukák sem. Viszont nagyon igyekeznek megtanulni és beépíteni a hétköznapokba.

A dal mosolyra fakaszt

– Néha apukák is eljönnek a foglalkozásokra, de elég bátortalanok. A nagymamák a legbátrabbak, belőlük kéne sokkal több, ők gond nélkül énekelnek – hangoztatta véleményét. Ha énekel az ember, mosolyog.

– Sokszor fáradtan megyek be a foglalkozásra, de ahogy elkezdek énekelni a kicsiknek, mosolyra fakadok és végig úgy maradok – árulta el Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában