Miskolc

2019.07.25. 17:00

Többen segítettek: Kétmillió forint az adomány

Horváth Gyula nehéz sorsú költő javára az elmúlt hónapokban kétmillió forint adomány gyűlt össze.

Detzky Anna

Horváth Gyula egy korábbi irodalmi rendezvényen

Fotó: ÉM-archívum

A Horváth család a megkapott pénzből egy kis házat vásárolt. A sötét, nyirkos tetemvári présház pincéjéből költöztek át ide, ahová 2012-es kilakoltatásuk után kerültek, és ahol a művész egy agyvérzésen is átesett. Jelenlegi új otthonukba már be van vezetve a víz, villany és a gáz. A segítségnyújtás részleteiről az adományozó közösség egyik szervezőjét kérdeztük.

– Káli-Horváth Kálmán költő, festőművész barátom követte nyomon miskolci költőtársának a sorsát. Az ő Facebook-posztjára lettem figyelmes, amiben megosztotta, hogy nagyon méltatlan helyzetbe került Horváth Gyula és családja – osztotta meg Erdei Sándor Zsolt. – Felkerestem Kálmánt és kitaláltuk, hogy rendezünk egy felolvasóestet a népszerű alkotó műveiből, illetve festőművész lévén elkészítette József Attila portréját, amit árverésre bocsátottunk. Az így és más adományozóktól befolyt összeget Gyulának szántuk. Ezzel párhuzamosan több helyen gyűjtést hirdettek meg számára. A pénz összegyűjtésében és átadásában Pém Mihályné Gabriella volt közvetlenül a család segítségére.

Tűzoltás volt a pénz

Átmenetileg rendeződött a család nagyobbik felének helyzete, amíg tart a hozzájárulás.

– Június közepe felé körülbelül kétmillió forint gyűlt össze. Az adományozók később is folytatták a jótékonykodást, hűtőszekrényt és bútorokat is fölajánlottak. A házban most öten laknak a feleségével, egyik lányával és két unokájukkal. Szomorú dolog, hogy egyik fia és annak családja máig a pincében maradt. Mivel ilyesmi akármelyikünkkel megtörténhet, ráadásul Horváth Gyula a város egyik büszkesége lehetne 11 verseskötetével, fontosnak tartottam, hogy segítsünk. Tudjuk persze, hogy ez a pénzadomány csak tűzoltás volt és arra jó, hogy megváltoztak a művész életkörülményei. Ahogy tudom, a költészetben vannak még elképzelései, de mivel béna a fél oldala, a rövid versrészleteket, amelyek eszébe jutnak, a felesége jegyzi le. Tervezik egy összegző jellegű munka készítését – zárta a segítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában