Miskolc

2019.07.20. 11:30

Nyolcan esznek öt adag ételt

A rászoruló családok örülnek a nyári ebédnek, de vannak olyanok is, akik el sem mennek érte.

Hegyi Erika

Mata Gézáné és Lebák Antal a Központi Leánykollégium konyháján

Fotó: Ádám János

A miskolci Központi Leánykollégium konyhája nyáron is működik, itt van ugyanis a városban a nyári gyermekétkeztetés egyik központja. A szülők vagy nagyobb gyerekek ételhordóban, dobozokban vihetik haza az állam által finanszírozott ételt. A szünidei ebéd a hátrányos helyzetű családokat támogatja.

Pénteken mi is ott jártunk, hogy megtudjuk, mennyire elégedettek a családok az ebéddel, és hogy mekkora segítség ez nekik. Májgaluskaleves és grízes tészta volt a menü. Filep Róbertné óvodás kisfiával jött az ebédért. Megtudtuk, három gyermeke van, de csak a két iskolásra jár az étel.

– A két gyereknek egyébként éppen elég az adag, és ízlik is nekik. Persze mellette még főznöm kell, ez csak kiegészítés, de azért örülünk neki, mert segítséget jelent. Anyagilag nem állunk túl jól, mert a párom sokáig nem dolgozott, szerencsére most már van munkahelye. Én is dolgozom, csak a nyáron itthon vagyok az óvodás kisfiammal. Abból a kevés pénzből nehéz kijönni. Az lenne a legnagyobb segítség a szegény családok számára, ha a munkájukért több fizetést kaphatnának – tesz javaslatot az asszony.

Nyolc gyerek

Mata Gézáné nem kevesebb mint öt adag ételt visz haza mindennap. Megtudjuk, nyolc gyermeke van.

– Az öt adagot közösen eszik meg, de persze kevés nekik, úgyhogy mellette még főzök is. Nem válogatósak a gyermekeim, szívesen elfogyasztanak mindent. A mi családunk egyébként nem rászoruló, hiszen én is dolgozom és a párom is, csak hátrányos lakókörnyezetben lakunk, a Bábonyibércen. Nyáron eljutunk a strandra is, 15 ezer forintból kijön, ha a selyemréti strandon töltünk el egy napot, de egyébként a tóra szoktunk lemenni, ott nyaralunk. Én azt tapasztalom, hogy a szegény családok egyik legnagyobb problémája ma a lakhatás, valahogy ennek a megoldásában kellene segítséget nyújtania az államnak – árulta el véleményét az édesanya.

 

Újabb asszony érkezik a kollégium konyhájára. Ő kérte, teljes nevét ne írjuk meg, csak annyit, hogy Zsuzsanna. Egy adagot visz, a kamasz fiának. Az édesanya azt mondja, segítséget jelent a nyári ebéd, de ahogy nő a fia, egyre nagyobb az étvágya. A férje dolgozik, de mivel nincs szakmája, nem sokat keres. Zsuzsanna is így van ezzel, azt mondja, már nem is igen tudna megtanulni semmit, mert számos egészségügyi problémával küzd, két műtéten is átesett, a memóriája pedig már cserben hagyja. A fia is mentális beteg, sokat kell vele törődni.

– Örülök, hogy segít az állam, legalább az ebéddel. Nem vagyunk könnyű anyagi helyzetben egyébként. A pénzünk elmegy az élelmiszerre és a rezsire. Ha ruhát akarok venni, akkor később fizetek be egy-két csekket. Nem könnyű – jegyzi meg az asszony, aztán elköszön, mert siet haza a fiához.

Nem mennek érte

Miskolcon 561 általános és középiskolás gyermek részesül a szünidei gyermekétkeztetésben, tudtuk meg Gúr Pétertől, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény igazgatójától. A bölcsődések és óvodások az intézményben vehetik igénybe a napi háromszori étkezést. Az igazgató elmondta: a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok igényelhették a nyári ebédet, azok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben is részsülnek. Miskolc jegyzője még a szünet előtt kiküldte a jogosultaknak az írásbeli tájékoztatót. Ezután a család- és gyermekjóléti szolgálat családsegítői személyesen keresték föl a családokat, és ha szükség volt rá, segítettek a szülőknek az igénylőlap kitöltésében. A tapasztalat az, hogy az igényelt ebéd 50–60 százalékát viszik csak el a rászorulók. Sok étel megy tehát kárba, de az idei arány még mindig jobb, mint az elmúlt években. Miskolcon négy osztási pont van: a volt Központi Leánykollégium konyhája, a Petőfi Sándor Középiskolai Kollégium, az Avastetői általános iskola és a Könyves Kálmán Általános Iskola.


Nyári ebéd 82 milliárdból

Országszerte 120 ezer család igényelte a nyári szünidei gyermekétkeztetést, a program keretében a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek napi egyszeri meleg­ételt kaphatnak. Az idei költségvetésben 80 milliárd, 2020-ban több mint 82 milliárd forintot fordít a kormány erre a célra. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta megháromszorozódott a támogatás összege. A nyári szünidei étkeztetés június 17-től augusztus 30-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában