Kártevők

2019.07.21. 08:30

Nem egy kedves molnárlegénykéről van szó

Nem könnyű megszabadulni az üvegházi molytetűtől.

Gazigazito.hu

Üvegházi molytetű

Ha azt mondom, hogy liszteske, akkor nem egy kedves mese molnárlegénykéjére gondolok, hanem egy sok keserűséget okozó kártevőre a kiskertekben. Ha a másik nevét említve üvegházi molytetűről beszélek, már kevesebben akarnak barátságba kerülni vele. Milyen rovar ez a liszteske, fehér légy, üvegházi molytetű?

Permetezés és sárga lap

A fiatal lárva pajzstetűre emlékeztet. Az első vedlés után a lábait elveszíti, és tovább mozogni már nem tud. Rendszerint a levélfonákon helyhez kötötten, ovális, domború tokban alakul át bábbá, majd az imágó ezt felrepesztve távozik a szabadba. Fejlődésükkel pajzstetvekre emlékeztetnek, de azoktól eltérően nemcsak a hímek, hanem a nőstények is tudnak repülni. A növényházi (üveg, fólia alatti) mikroklíma segíti zavartalan tömegszaporodását.

Az üvegházi molytetű elleni védekezés nagyon nehéz. Épp ezért fontos, hogy amíg helyhez kötötten, báb alakban van, megakadályozzuk a kifejlődésüket. Azon kívül, hogy mézharmatszennyezéssel és szívogatással károsítják a növényeket, vírusokat is terjesztenek. A vírusos betegségekre nincs permetszer.

A liszteskétől nem tudunk egy-két permetezéssel megszabadulni. Ritkítani tudjuk, de teljesen felszámolni, illetve távol tartani őket csakis egy átfogó program keretében lehet elérni. Legfontosabb a megelőzés. Ehhez a bársonyvirág és körömvirág vetése és palántázása az első lépcső. Rendszeresen ellenőriznünk kell a növényeket, és amikor észrevesszük jelenlétüket, megkezdeni a kenőszappanos lemosást. Amikor nagymértékben elszaporodott az állomány, már sokkal nehezebb a dolgunk. Nagyon szeretik a sárga színt. Ezt kihasználva, ragacsos sárga lapokat tűzködjünk ki, melyet megvásárolhatunk, de saját magunk is elkészíthetjük. Sárga karton kell hozzá, amelyet berakunk egy műanyag tasakba, és a műanyagot bekenjük olajjal, majd kifüggesztjük a védendő növényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában