Diákmunkások az éttermekben

2019.07.26. 11:30

Munkával is szép a nyár

A tapasztalatszerzés, a jó referencia és a kapcsolati tőke miatt választják sokan a diákmunkát.

Detzky Anna

Pollák Tamás nyári diákmunkás Ferencz Mátyás séf felügyeletével dolgozik az Avalon Ristorante konyhájában

Fotó: Bujdos Tibor

A vendéglátóipari egységek és a tanulók számára is hasznos a közös munka nyáron. Ennek előnyeit már több hotelben és étteremben is felismerték a megyeszékhelyen, így szívesen fogadnak diákmunkásokat és gyakornokokat, vagy a kettőt egyben.

– Tavaly indult be nálunk a diákmunkaprogram. Úgy gondoljuk, hogy mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról pozitív volt a fogadtatás, ezért idén is alkalmazunk két turnusban, júliusban és augusztusban hat-hat középiskolást, akik a City Hotelben és Drót Bisztróban, illetve a Népkerti Vigadóban tevékenykedhetnek – mutatta be Lukács Éva gazdasági igazgató.

Répási Eszter és Szombathelyi Fanni | Fotó: Bujdos Tibor

– Nálunk a gyerekek elsősorban az éttermi vendéglátás területébe tudnak bekapcsolódni mint konyhai és mint pincér kisegítők. Egyfajta segédként dolgoznak a pincérek és szakácsok mellett, de számukra nem ismeretlen ez a terület, mert mire hozzánk érkeznek, már túl vannak a kötelező gyakorlatukon mint pincér és szakács tanulók. Nálunk egy kis pénzt is keresnek, amivel gondolom, hogy a szülők segítségére is vagyunk.

Belemerültek a munkába

A tapasztalataikról megkérdeztünk egy ikerpárt is, akik a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolájából és Szakgimnáziumából érkeztek.

– Örülök, hogy itt tölthetem a nyaramat. Nagyon szép hely, és mindenben segítenek a kollégák, jó a vezetőség is. Sokat tanulok itt, főleg a felszolgálás és terítés terén. Mivel nem csak hetente járok ide, mint a tanüzembe, jobban átlátom a munkafolyamatokat, sőt van úgy, hogy hétfőtől péntekig ügyeletes vagyok. Az ikertestvéremmel közösen jöttünk, de ritkán osztanak be minket együtt, így ennek kevés a jelentősége a munkavégzés szempontjából – mondta el érdeklődésünkre Gavallér Dalma.

– Azért érzem jól magam itt, mert kedvesek a kollégák és sokat segítenek. Tetszik az étterem, sok tapasztalatot szereztem már például kávék és italok készítésében, és néha a konyhára is leküldenek. A diákmunka nemcsak a pénz miatt hasznos, hanem mert sok tapasztalatot és élményt lehet közben szerezni, és embereket ismerek meg. Talán mindezt külföldön is tudom majd hasznosítani később, ha elvégzem az iskolát – fűzte hozzá Gavallér Bianka.

Jó csapatban dolgoznak

A City Hotel után az Avalon Parkban tettünk látogatást, ahol a felszolgálótanonc mellett egy szakácstanulóval is beszélgettünk, aki ebben a pár napban kezdte munkáját.

Pollák Tamás | Fotó: Bujdos Tibor

– Ha magam választhattam volna, valószínűleg akkor is idejövök, az újszerűsége és szépsége miatt. Egyébként az iskolám, a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája osztott be az Avalon Ristorantéba. Egyelőre így az elején a szakácsoknak és a séfeknek segítek, de itt leszek egy hónapig, és azalatt még sok újat tanulhatok. Nagyon jó a hangulat, kedvesek a kollégák és mindenki, aki a konyhán dolgozik. Segítőkészek és próbálnak az összes lehetséges helyzetre felkészíteni – magyarázta Pollák Tamás.

Éppen utolsó munkanapján találtuk meg Szombathelyi Fannit, aki a Berzeviczy tanulója.

– Visszatekintve úgy gondolom, hogy megérte idejönni, és tényleg nagyon jól éreztem magam. Felszolgálóként vagyok itt, és a pultban is besegítek. Több apróságot tanultam és sokat fejlődtem a tavalyi évhez képest. Azt gondolom, hogy mindenképpen hasznos volt ez az időszak, mert kicsit jobban betekintettem így a munka világába. Megtapasztaltam, hogy milyen a főnök-beosztott viszony, és a vendégekkel is kapcsolatba kerültem. Ez lesz az utolsó évem, és gondolkodom rajta, hogy esetleg visszajövök ide dolgozni később – osztotta meg Fanni.

Balról: Répási Eszter és Szombathelyi Fanni | Fotó: Bujdos Tibor

Az Avalon Ristorante nyári gyakorlatra és diákmunkára egyaránt lehetőséget biztosít.

– Szeretnek nálunk lenni a gyerekek, és ezért választanak nyáron is minket, de azokra is számítunk, akik gyakorlatukat töltenék az éttermünkben – fejtette ki Bajusz Gergely gasztronómiai igazgató. – Sokat lehet itt tanulni, és mi nem a munkaerőhiányt szeretnénk a gyakorlatosokkal pótolni. Kollégáink mellé osztjuk be őket és egyéni feladatokat is kapnak, hogy olyan új technológiákat sajátítsanak el és különleges élelmiszereket ismerjenek meg, amikkel esélyük lehet nemcsak menzára, hanem jobb éttermekbe is bekerülni. Többek között megtanulják, mivel töltjük fel a készleteinket, mit mivel párosítunk, hogyan nyitunk ki egy bort, és miképpen készítünk el kávékülönlegességeket. Mindig örülünk, ha fejlődni látjuk a tanoncainkat. Az a célunk, hogy megszeressék a szakmát és később, ha elvégzik az iskolát, visszatérjenek hozzánk dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában