Falunap

2019.07.22. 13:00

Minden helyben készült a trizsiek falunapján

A Trizsben megtartott Strázsanapon a helyiek és a látogató vendégek előtt is bemutatta értékeit a falu.

Marosréti Ervin

A Strázsanapon sok finomságot kínáltak Trizsben

Fotó: Marosréti Ervin

Kézműves termékek vásárát és falunapot tartottak Trizsben, ahol a helyiek mellett a környékről érkező lakosságot is vendégül látták. Házi szörpök, lekvárok, kényérlángos és kürtőskalács került az asztalra, de a környék kulturális életét is igyekeztek bemutatni ezen a napon.

– Egy település életében nagyon fontos, hogy az ideérkező látogatók számára meg tudja mutatni az értékeit. Emellett legalább ennyire lényeges, hogy a trizsiek is lássák a saját falujukban a szépet, a jót, amin esetleg a hétköznapok során átsiklunk – mondta a Strázsanappal kapcsolatban Mácsi Istvánné, a település polgármestere. – Ezért is szerveztük meg a mostani eseményt, ahol a gasztronómia is a középpontba került.

A szórakozás mellett helyi, jellegzetes finomságokat is kínáltak a faluba érkező vendégek számára. Az egyik kimondottan gömöri étel az egyébként közkedvelt krumplilángos volt, amit a helyi asszonyok egész nap készítettek. Hetvenöt kiló burgonya felhasználásával, régi sparhelten sütöttek, több száz darab készült a Strázsanap idején.

Szörpök, lekvárok

Az elmúlt években a borsodi település a Trizsi Ízekről, a helyben készült szörpökről és lekvárokról vált ismertté. A falunapon is megkóstolhatták a látogatók a finomságokat.

– Tizenöt féle szörpünk és lekvárunk van, aminek az alapanyagát mind a faluban vagy a környező erdőkben gyűjtöttük össze. Emellett vásároltunk is a szövetkezet részére – tette hozzá Majoros Péterné, aki folyamatosan kínálta a termékeket. – Leginkább a magas gyümölcstartalmú készítményeket keresik, valamint a gyógynövényekből készült, levendula-, citromfű- és mentaszörpök is nagyon keresettek. Trizsnek nagyon fontos a szövetkezet, hiszen sikerült egy márkanevet létrehozni, abban bízunk, hogy ennek köszönhetően még ismertebbé válik a településünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában