Farkasok

2019.07.05. 11:30

Két farkasfalkáról is tudnak Zemplénben

„A szarvasmarhák óvják borjaikat, a farkasoknak esélyük sem lett volna egy csordában leteperniük az állatot” – véli a szakember.

A füzéri várnál történt az eset

Fotó: Bódisz Attila

„A farkasok őshonosak a Zempléni-hegységben. Úgy 20 éve telepedtek meg ismét a térségben, és kiemelten védettek. Jelenleg két falkáról, mintegy 15 farkasról tudnak. A hasonló jellegű támadásokat a tapasztalat szerint az okozza, hogy a gazdálkodók nem védik megfelelően állataikat a ragadozóktól. Az egy szál vezetékből álló villanypásztorok vagy a hiányos karámok a haszonállatokat visszatartják ugyan az elkóborlástól, ám a farkasok ellen hatástalanok” – mondta el Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.

Villanypásztor kellene

„A borjú leszakadhatott a csordától, úgy kaphatták el a farkasok. A szarvasmarhák óvják borjaikat, így a farkasoknak esélyük sem lett volna egy tehéncsorda közepén leteperniük a fiatal állatot. A megoldást a villanypásztor jelenti, melyet legalább 170 centiméteres magasságig kell felhúzni, 10-20 centiméteres közökkel, lent pedig szöges­dróttal megerősíteni, hogy a farkas ne tudjon átbújni alatta. Bevált védelmet jelent a megfelelő pásztorkutya is, például a kuvasz” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában