különleges búcsú

2019.07.02. 12:00

Fa őrzi az emlékét

Megyénkben először búcsúzott hozzátartozójától faültetéssel egy család.

Tajthy Ákos

Babérfával emlékeznek

Forrás: A család fotója

Egy kis cserje ültetésével búcsúztatta elhunyt szerettét egy rudolftelepi család a közelmúltban. A temetést végző vállalkozó szerint ez a módszer hazánkban is egyre népszerűbb.

Kijelölték a parcellát

– Költségkímélő, környezetbarát temetkezési formáról van szó, hiszen nem egy kőből készült emlékmű, hanem egy élőlény, egy fa őrzi a szerettünk emlékét – mondta el lapunk érdeklődésére Nagy-Herczeg Mónika, aki hozzátette, őt Tóth Gabriella polgári búcsúztató kereste fel az ötlettel.

Rudolftelep község önkormányzatát is tájékoztatták a lehetőségről, a helyi testületnek pedig megtetszett az ötlet, és rövid idő alatt kijelöltek egy parcellát a helyi temetőben erre a célra.

– Sajnos nem is kellett sokat várni, a múlt héten már meg is volt az első temetésünk, ami sok tekintetben nem tért el a hagyományos szertartástól. Amiben mégis: a végén egy lebomló urnazsákban helyeztük a földbe a hamvakat, végül egy fát, ezúttal egy babérfát ültettünk el – részletezte Rozlozsnyik Jánosné, Rudolftelep polgármestere.

A településvezető más önkormányzatokat is arra biztat, hogy foglalkozzanak a faültetéses temetés gondo­latával.

„Nem mindenki teheti meg, hogy drága síremléket készíttessen, viszont mindenki szeretne méltó emléket állítani elhunyt szeretteinek. Azt gondolom, hogy egy fa ültetése erre nagyon is megfelel, emberséges és szép gesztus.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában