128 éves kocsma

2019.07.12. 10:30

Ez a Vadász örök

Már a XIX. század végén is kocsmaként üzemelt az ómassai buszfordulóban található épület.

Tajthy Ákos

A pultnál, a korsók között: Devera István

Fotó: Tajthy Ákos

„Heeeellóóóóó!” – köszön rám jó hangosan egy ismerős hang, miközben leszállok a bringámról Ómassa központjában, az öreg kocsma mellett. Gyakran betérek ide, szinte minden alkalommal úgy alakítom a kerékpártúráim útvonalát, hogy meglátogathassam Pista bácsit, vagyis Devera Istvánt, a hely tulajdonosát, üzemeltetőjét.

Így történt

A hegy lábánál álló kis épület a kocsma falán is megtalálható képek tanúsága szerint már 1891-ben biztosan állt, ráadásul vendéglátóként is üzemelt. Az évek során aztán hol hozzáépítettek, hol átalakították, és a név is többször változott: Schmidt kocsmájának és Múzeum kocsmának is hívták. Vadásznak már Pista bácsi nevezte el, huszonöt éve, mikor családjával átvették az üzemeltetését.

– A kocsmát először a kilencvenes évek elején adta ki az ÁFÉSZ, ők üzemeltették a helyi boltot is. Akkoriban úgy működött a dolog, hogy a vállalkozó bevásárolt az ÁFÉSZ számlájára, a szeszt a kocsmában értékesítette, ami meg rajta maradt, azt visszavitte a helyi kisboltba. Igen ám, csak az első bérlő a végén csinált egy hatalmas hiányt. Ez decemberben volt, és a kocsma meg a bolt is bezárt, mindent lefoglaltak. A lényeg: az jött ki belőle, hogy a feleségemet, aki ekkor az ÁFÉSZ egy másik boltját vezette, áthelyezték ide, hogy a „falu” ne maradjon bolt nélkül karácsonyra. Hát így indult – meséli.

Aztán Ómassán ragadtak, mert az ÁFÉSZ elnöke felajánlotta, vegyék bérbe a boltot és a kocsmát is. Így lett, sőt jó ideig még a garadnai kisvasút végállomásánál található Mókus odút is Pista bácsiék üzemeltették, az üzletekben pedig – vendéglátósok, kereskedők lévén – szinte az egész család megfordult dolgozóként.

A Vadászt ma is Pista bácsi üzemelteti, felesége tavaly áprilisi halála óta immár egyedül.

– Nincs nap, hogy ne gondolnék rá, áldott jó ember volt. A vendégek, az évtizedek óta ide járó kirándulók, sportolók, egyetemisták és a helyiek szeretete nélkül biztosan nem is ment volna. Mondjuk igaz, hogy én is, és annak idején feleségemmel mi is mindig nagy szeretettel fogadtunk mindenkit – meséli Pista bácsi, aki büszke a Vadász pultját díszítő hatalmas korsógyűjteményére is. Többségét az ott szakestélyeket tartó egyetemistáktól kapta, néhányat hazai és külföldi vendégeitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában