Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.06.30. 19:00

Hol vagy, Kajla?

Több olyan alkalmazás is napvilágot látott, amelyek célja, hogy rávegyék a fiatalokat egy kis mozgásra.

A füzéri vár is ajánlott helyszín

A matricás albumok sokáig kortalan szórakozásnak tűntek. Az elmúlt ötven év jellegzetes nyomtatványaiba nagy lelkesedéssel ragasztották bele a különböző tematikájú képeket a gyerekek. Azonban manapság, ahogyan a könyvek esetében is, a matricás albumoknak is megcsinálták a kvázi internetes változatát mobiltelefonnal használható és ingyenesen letölthető applikáció formájában.

Kalandok Kajlával

„Kajla, a roppant kíváncsi magyar vizslakölyök útnak ered, és bebarangolja Magyarországot. Minden megyébe eljut, sok-sok érdekességet lát, és 41 izgalmas helyet megmutat neked is” – írják a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére létrehozott játék honlapján. Bár a Hol vagy Kajla? hagyományos gyűjtőalbum formájában is létezik, nem kerülhette el, hogy mobilalkalmazás készüljön belőle. A direkt az idei nyárra időzített program fő célcsoportjaként az alsó tagozatos gyerekeket jelöli meg: minden magyarországi kisiskolás kapott egy Kajla-útlevelet az év végi bizonyítványához.

„A gyerekek a kampány segítségével nemcsak a kötelező tanórai keretek között tanulhatnak az ország látványosságairól és természeti kincseiről, hanem Kajlát, a kíváncsi magyar vizslakölyköt követve virtuálisan és személyesen is felfedezhetik Magyarország csodáit” – írja le az ügynökség a kampány céljait. Az alkalmazást egyébként több funkcióval bővítették a papíralapú füzethez képest: nemcsak számos képet, animációt és információt érhetnek el a gyerekek, de különböző játékok is tartoznak a helyszínekhez.

Kajla a barlangot ajánlja

Megyénkben két állomása van a kalandozásnak: a Kajla-térkép kiötlői szerint az Aggteleki cseppkőbarlang és a füzéri vár bizonyult elég érdekesnek ahhoz, hogy bekerüljön a kampányba. Bár a 25 kilóméter hosszú Baradla-barlang valóban olyan nevezetessége a régiónak, ami miatt megéri utazni, és a Szent Korona egykori őrzőhelyeként szolgáló vár is impozáns látvány, valószínűleg mindenki meg tudna még nevezni jó pár izgalmas kirándulóhelyet a megyében.

Egyébként nem a Hol vagy Kajla? az egyetlen alkalmazás, amelynek célja, hogy a nyári szünet alatt utazásra bírja a gyerekeket. Nálunk is megjelent az a Pokemon Go fejlesztői által készített applikáció, ami a Harry Potter-féle varázsvilágot veszi alapul. Az utcán sétálva gyűjthetünk varázslényeket, teljesíthetünk kihívásokat, akár Miskolcon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában