Miskolc

2019.06.27. 11:30

Dolgozói apartmanszállás lesz a húszemeletes toronyházból

Nettó 2 milliárd forintból alakítják át Miskolc emblematikus, de erősen leromlott állapotú lakóépületét.

Szaniszló Bálint

Megújul Miskolc ikonikus épülete

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci önkormányzat régi terve, hogy a lehető leghatékonyabban bővítse önkormányzati bérlakásállományát. A megyeszékhelyen működő egyre több termelőcég további fejlődése érdekében ugyanis elengedhetetlenné vált, hogy minden időben elegendő munkaerő álljon rendelkezésre.

A miskolci önkormányzat álláspontja szerint a fejlődés záloga abban rejlik, hogy Miskolc a szakképzett munkaerő befogadóvárosa legyen. Így vált elsőrendű fontosságúvá, hogy az önkormányzat közreműködésével megfelelő mennyiségű és minőségű lakhatási lehetőség álljon rendelkezésre.

Dinamikus pályán

Miskolc gazdasága ez elmúlt évtizedben dinamikusan fejlődő pályára állt. A fejlődés eredményeként a városban olyan nagyvállalatok fejlesztenek, mint a Bosch, a SEGA, a Joyson vagy a Lufthansa. Ez a dinamikus fejlődés és az új vállalatok betelepülése szükségessé teszi a bővülő munkaerőigény kielégítését, amely azonban már nem lehetséges helyben lakókkal.

Az országos tendenciákkal összhangban szükséges az agglomerációban, illetve a térségben élő szakképzett munkavállalók mobilitásának elősegítése átmeneti lakhatás biztosításával, amely a klasszikus ingázási idő csökkenését is eredményezi.

Nem klasszikus munkásszállás

Ennek a helyzetnek a megoldásáról döntött tavaly októberben Miskolc közgyűlése: a város emblematikus épületét, a Szentpéteri kapu 70. szám alatt található húszemeletes komplexumot korszerű apartmanházzá alakítják át. Ehhez természetesen az épületet teljeskörűen fel kell újítani, és a belső átalakításokat is el kell végezni. A húszemeletes bérház 117 lakása közül egyébként 93 lakás az önkormányzaté, 24 pedig magántulajdonban van. Utóbbiakra az önkormányzat vételi ajánlatot tett.

Az állami munkaerőpiaci szakpolitika eszközeiben is jelentős, a munkaerő mobilitását ösztönző hatással bíró intézkedések jelentek meg. A munkaerőpiaci mobilitást elősegítő munkásszállás építéséhez nyújtható támogatásról szóló 23/2017 kormányrendelet munkásszállás építésére vagy felújítására nyújtandó támogatást vezetett be az önkormányzatok részére.

Az önkormányzatok a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter döntése alapján indított központi munkaerőpiaci program keretében tehát – kérelem alapján – munkásszállás építéséhez, vagy munkásszállás céljából igénybe vehető ingatlan felújításához támogatásban részesülhetnek.

A munkásszállás kialakítása a munkaerőpiaci mobilitás növekedését eredményezi, ami pozitív hatást gyakorol a foglalkoztatásra és a vállalkozások hatékonyságára. Ezt a lehetőséget ragadja meg a miskolci önkormányzat a Szentpéteri kapu 70. szám alatti toronyház munkásszállásnak minősülő apartmanszállásá alakításával.

Pályázati pénzből

A tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégek számára segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. Ez összhangban áll a Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programjáról szóló rendeletében vállalt bérlakás biztosítására vonatkozó rendelkezéssel. A város ikonikus épületének felújítása Miskolc arculatának javítása szempontjából is különös jelentőséggel bír.

A projekt tervezett nettó összköltsége valamivel több 2 milliárd forintnál. Ebből az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint, amely tartalmaz egy 197 millió forintnyi, két év alatt visszatérítendő állami támogatást is. Összességében a miskolci önkormányzatnak 659 millió forintjába kerül a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában