Fancsal

2019.06.05. 11:30

Az áradat vitte még az utat is

Mariska néni soha nem gondolta volna, hogy egyszer majd sárlavina zúdul a kertjére.

Hegyi Erika

Ottjártunkkor is javították az utat

Fotó: Bujdos Tibor

– Egy héttel ezelőtt, kedd délután kezdett el esni az eső. Hirtelen jött, talán egy fél óráig ha tartott, de igazi felhőszakadás volt, 40 milliméter zúdult egyszerre a községre – idézte föl az eseményeket Arnóczki Márta, Fancsal alpolgármestere.

A település akkor az országos hírekbe is bekerült, mert a falu határában a dombokról érkező áradat elmosta az út aszfaltját.

Fél pályán haladtak

– Van ugyan átereszünk a Magyar Közút kezelésében, de azt már rég tisztították, így nem tudta elvezetni a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot. A víz beszakította az áteresz betonoldalát, alámosta az út aszfaltját és megemelte. Az ár két házba is bezúdult. Az egyikben egy idős néni lakik, a másikban egyelőre senki, azt épp felújítják. Utóbbiban 5 centis iszap állt, miután levonult az ár. A felhőszakadás idején itthon voltam. A főutcán lakom, így láttam én is, hogy hömpölyög az úton a víz és folyik az iszap, de nem gondoltam, hogy ekkora a baj. Egyszer csak hívnak telefonon: „Mi történik, Fancsalt viszi a víz?” kérdezte az egyik helyi lakos, akinek a falu határában van a háza. Szerencsére egy rendőr, aki épp letette a szolgálatot Krasznokvajdán és Encsre tartott haza, megállt, és irányította a forgalmat a beszakadt út mentén. Mert lassan, fél pályán azért lehetett közlekedni. Később megérkezett a közútkezelő szakembere is. Felmérte a károkat, majd visszament Edelénybe, mert közút szempontjából hozzájuk tartozunk. Később már munkagéppel tértek vissza. Hoztak aszfaltot, és egy sávot járhatóvá tettek. Azt mondták, ha jóra fordul az idő, akkor az érintett szakaszt kivágják, és új aszfaltréteget húznak rá. Most az áteresz falát betonozzák újra – sorolta az alpolgármester.

Valóban, a közútkezelő gépeivel és munkatársaival mi is találkoztunk Fancsal határában.

A településnek egyébként nincs szerencséje az utakkal. A szőlőskertek között, a Baktakék felé vezető szakaszon hosszú éveken keresztül csak fél pályán lehetett közlekedni, mert a 2010-es árvíz rézsűcsúszást okozott. Amikor már a másik sáv is kezdett csúszni, a közútkezelő akkor javította meg az utat. Az most rendben van. Fontos is, hiszen nagy a forgalom errefelé, buszok is járnak itt, sokan pedig a szőlőbe igyekeznek.

A széket is vitte

Meglátogatjuk a 79 éves Csorba Andrásné Mariska nénit, akinek még ma is görcsbe rándul a gyomra, ha az özönvíz napjára gondol. A pusztítás nyomai még ma is látszanak a kertjében. A hömpölygő víz mind elvitte az árvácskáit, a zöldségeskertben pedig lemosta a földet a növényekről. Sőt, még a lábtörlőket is magával ragadta az ár. Mariska néni mutatja, hogy tört át a kerti kapun a víz, ami aztán elsodorta a pihenésre odakészített székeket és asztalt. A ház falán félméternyi sáros sáv árulkodik arról, mekkora volt a baj. A konyhájába többcentis iszap állt a zivatar végén, a pincében ugyanúgy. Még jó, hogy volt segítsége az egyedül élő idős asszonynak: a két unokája és a faluban élő egyik fiatalember. Ők hozták rendbe a konyhát és az udvart. Éjszaka 11 órára végeztek.

 

– Olyan volt, mint amikor a tévében mutatják a sárlavinát. Másnap súroltam a sarat a ház faláról, de nem mindenütt sikerült. A szőnyegemet, ami a konyhában volt, kiterítettem a napra, de el kell majd vinnem valahová kimosatni, mert így nem tehetem vissza. Remélem, nem lesz részem még egyszer ilyen borzalomban – mondja reményteljesen Mariska néni.

Az időjárás-előrejelzések szerint felhőszakadásokra még ezen a héten is lehet számítani. Délelőtt kevesebb, délután és kora este több helyi zivatar alakulhat ki az országban, ennek az Alpokalján van a legkisebb esélye. A zivatarokat a villámlás mellett rövid ideig intenzív eső, megerősödő szél, esetleg néhol kisméretű jég kísérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában