Különleges úszóverseny

2019.06.01. 19:00

A világ sokszínű, de így szép

Az egymás elfogadásáról szólt a szombati, selyemréti úszóverseny.

Hegyi Erika

Ép értelmű és értelmileg sérült gyermekek versenyeztek.

Fotó: Vajda János

– Hajrá, Máté, hajrá, Bence! – szólt a buzdítás szombat délelőtt a Selyemréti Strandfürdőben. A medencében úszó fiatalok pedig hatalmas karcsapásokkal próbáltak meg az élre törni. Különleges úszóversenyen jártunk a hétvégén. Itt valóban nem a győzelem volt a fontos, hanem egymás elfogadása, hiszen értelmi sérült és ép értelmű diákok sportoltak együtt a Sérült Test és Értelem Harmóniájáért Alapítvány szervezésében.

 

Péterffy Bence István, miután kijött a medencéből, boldogan újságolja:

– Nagyon-nagyon jól úsztam! Lehagytam Kaposvári Robit és Tóth Marcit is. Két aranyérmet fogok kapni! Gyakran járok versenyekre és edzésre is, a Kemény Dénes uszodába.

Nem elfogadóak

Édesanyja, Péterffy Szilvia a szervezésben vesz részt, épp a versenyeredményeket gyűjti. Közben azért tudunk beszélgetni. Mint mondja, ezen a bajnokságon a gyerekek sok mindent tanulhatnak. Többek között a kitartást, a küzdést, és ha ily módon sikerélményhez jutnak, akkor a tanulás terén is sokkal jobban fejlődnek. Ennek a versenynek pedig nagy pozitívuma, hogy az ép értelmű és sérült gyerekek együtt sportolnak. A társadalomban nem szegregáltan kellene nevelni a sérült gyerekeket, hanem együtt a többiekkel.

– Mert színes a világ, a gyerekek nem egyformák. Az én 17 éves fiam autista, de most Tourette-szindrómája is lett. Azt tapasztalom, hogy az emberek többsége nem tudják őt elfogadni – osztja meg velünk Szilvia.

A verseny végén a főszervezővel is tudunk egy-két szót váltani. Frigyik Erika az alapítvány alapítója.

– A rendezvényünk címe Fogadd el!, ami lényeget is kifejezi, hiszen a célunk az érzékenyítés volt és az élményadás azáltal, hogy a gyerekek együtt versenyezhettek. Összesen 73 ifjú úszó mutathatta meg tehetségét, ép értelműek és értelmi sérültek fele-fele arányban. A mai iskoláknak, a mai világnak bizony van mit pótolnia az érzékenyítés és elfogadás terén. A versenyen a résztvevők és szülők is láthatták, hogy a sérült gyerekek is ugyanolyan értékes emberek, ugyanúgy tudnak teljesíteni, mint bárki más – fogalmazott a főszervező.

Hozzátette: kedves pillanat volt, hogy amikor a megnyitó után két Down-szindrómás kislány zenélt, akkor őket mindenki nagyon megtapsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában