Állatvilág

2019.06.22. 17:30

A kutyák nem izzadnak

A kihelyezett vizes lavórral és egy nyári búvó­hellyel segíthetünk legtöbbet kutyáinknak a melegben.

Detzky Anna

Korábban már kitértünk a hőség háziállatokra leselkedő veszélyeire és a szükséges óvintézkedésekre. Ezen a héten dr. Puskás Gábor kamarai specialista állatorvos véleményét kértük ki, hogyan óvhatjuk meg kedvencünk egészségét a nyári hónapokban.

– A legfontosabb, amit a gazdáknak tudatosítani kell magukban, hogy sem a kutyák, sem a cicák nem tudnak izzadni és nagyon nehezen képesek lehűteni magukat. A legismertebb tünet az, hogy a kutyák lihegnek, és így próbálják megoldani a hőleadást. Nagyon sokan slaggal vagy hideg vízzel locsolják kutyájukat, de a legjobb megoldás, hogyha a lábvégüket hűtjük. A legegyszerűbb, hogyha a kertbe kihelyezünk egy alacsonyabb edénybe vizet, hogy a kutyus bele tudjon állni. Ezenkívül a folyamatos folyadékpótlás is lényeges, vagyis az ivóvizet még ezen felül kell biztosítani, amit gyakran cseréljünk, hogy mindig legyen kedvencünk előtt friss víz – hangsúlyozta az állatorvos.

Árnyékos fa és ivóvíz

A macskák, mivel legtöbbször szabadon mozoghatnak, kevésbé veszélyeztetettek a melegben.

– A macskák nem szeretik, ha bevizezzük őket, de ha például vizes kefével fésüljük a szőrüket vagy nedves ronggyal törölgetjük őket, azt elviselik. Az állandó ivóvízpótlás náluk is kiemelten fontos. Viszont annyiból könnyebb a helyzetük, mint a kutyáknak, hogy ők ösztönösen tudják, hová húzódjanak vissza a meleg elől. Sokszor ideiglenesen el is vándorolnak ilyenkor, de összességében jelentősen lecsökken az aktivitásuk. A benti cicáknak jó, ha biztosítunk egy hűvösebb sarkot. A kutyákat nyáron is vigyük el sétálni, de előnyösebb, ha kora hajnalban vagy estefelé tesszük ezt. Mindig legyen nálunk víz, és hagyjuk, hogy nyugodtan elvégezzék a dolgukat. A legnagyobb veszélyben a láncon tartott kutyák vannak. Számukra legalább egy árnyékos fát biztosítsunk, ahová visszahúzódhatnak, és jó, ha fellocsoljuk körülöttük a talajt – ecsetelte a szakember.

A felhevült autó veszélyeit nem lehet elégszer hangsúlyozni, a nyaralás alkalmával is fontos odafigyelnünk.

A lábvégeket hűtsük

– Ha autóval megyünk nyaralni kisállatunkkal közösen, akkor legalább óránként álljunk meg, és a hőségben adjunk neki friss vizet. Ha csak néhány percre tartunk pihenőt, akkor se hagyjuk a felhevült kocsiban kedvencünket, mert még leengedett ablak mellett is gyorsan hőgutát kaphat. Ennek jelei a nagyon magas testhőmérséklet, a kiadós lihegés és esetenként a kutya megváltozott arcszíne. Amikor már baj van, akkor sose locsoljuk az állatot, csak a lábvégeinél kezdjük hűteni és a homloktájékára tegyünk vizes borogatást, majd minél hamarabb vigyük állatorvoshoz. Cicáknál a napszúrás sokkal ritkábban, csak extrém esetben fordul elő, de a forró autót ők sem bírják – hangsúlyozta az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában