Párhuzamos közlekedés

2019.05.31. 17:30

Nem megy a cipzár-elv

Megakasztotta a belső sáv forgalmát: elvették a jogosítványát.

Horváth Imre

A párhuzamos közlekedésre alkalmas útszakaszoknál, ha a két sáv egyre szűkül, akkor a cipzár-elvet kell alkalmazni, írtuk korábban. Példaként az arnóti körforgalmat mutattuk be a 37-es főúton, ahol a rend­őrség figyelmeztető táblát is kihelyezett, felhívva a figyelmet, hogy a külső sávban közlekedőknek nem akadályozni, hanem segíteni kell a besorolást a belső sávból. Ennek ellenére még mindig mindennapos látvány, hogy egy sávon halad a forgalom, a másik sávban pedig akadályozzák a közlekedést – emiatt egy autós most elveszítette a jogosítványát.

Két sávon kellene

Gyakran figyelhető meg, hogy az autósok csak a külső sávot használják a jobbra tartás elve és amiatt, mert ez a sáv csatlakozik a körforgalomba és a másik „fogy el”. Ilyenkor felgyűlik a sor, amit egy-egy autós lerajtol a belsőben, majd befurakodik, mert nem nagyon akarják beengedni. Ahogy az is előfordul, hogy egy-egy autó beáll a belső sávba, hogy ne tudjanak ott sort előzni a szemfülesek. Előfordul az is, hogy mindkét sávot használják az autósok, de ilyenkor is gondok akadnak a besorolásnál. Jól tudja ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya is, amely a sárga, besorolás segítésére felhívó táblákat kihelyezte tavaly. Az osztály vezetője, Pitkó László alezredes korábban lapunknak elmondta: a KRESZ-t sem megfelelően használják az autósok, és a türelem, odafigyelés is hiányzik.

– Ebben a helyzetben a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesülnek, tehát mind a két sávot használhatják az autósok és használniuk is kellene, majd a szűkületnél a cipzár-elvet használva a két sávból felváltva besorolva, ütemesen haladni. Ez jelentősen gyorsítaná a haladást is, ami az autósoknak is jó lenne – hívja fel a figyelmet az osztályvezető.

A szonda is elszíneződött

Éppen ezért a belső sávba beálló „önkéntes rendőrök” is törvényt sértenek, sőt akár a közúti veszélyeztetés is megállhatja a helyét az esetükben. Az alezredes kollégái rendszeresen kint vannak az arnóti körforgalomnál csúcsidőben, hogy segítsék a haladást a felgyűlt sorok miatt, az elmúlt napokban az is megfigyelhető volt, hogy igyekeztek irányítottan rávenni az autósokat, hogy használják mind a két sávot. Ennek ellenére hétfőn reggel 7 óra körül egy sofőr járművével az úttest közepén, a felezővonalon haladt, ezzel meggátolta a belső sáv forgalmát. A tetten ért sofőrt a rend­őrök előállították a Miskolci Rendőrkapitányságra, ahol a hatóság – még aznap meghozott – elsőfokú határozatában a szabálysértőt három hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és pénzbírsággal sújtotta. A férfival szemben járművezetés ittas állapotban elkövetett bűntett megalapozott gyanúja miatt is eljárást indított a rendőrség, mivel a sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában