Kazincbarcika

2019.05.31. 10:00

Harminchat év után búcsúzik

Az intézmény és az igazgató életében is véget ér egy korszak.

Tajthy Ákos

Szinte az egész élete a kazincbarcikai gimnáziumhoz köti Petróczi Gábort, az intézmény igazgatóját, aki a tanév végén nyugdíjba vonul.

Az egészséges életmód és táplálkozás hozzájárul a test fitten tartásához.”

Az „egész élet” kifejezés jelen esetben egyáltalán nem újságírói túlzás, hiszen Petróczi Gábor a Ságvári Endre Gimnáziumban érettségizett, itt dolgozott negyvenéves pedagóguspályájából harminchat esztendőt, negyed évszázadon keresztül pedig igazgatóként vezette az iskolát, ami 2011-es fenntartóváltása óta ma már Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumként működik.

– 1969 és 1973 között jártam a Ságváriba. Tudni kell, hogy ekkor ez még egy teljesen új gimnázium volt, kis túlzással vakolatszagú falak között tanultunk. Ekkor alakult ki ennek a gimnáziumnak a már akkor is nagyon haladó szellemű tantestülete, ez számomra ma is igazodási pontot jelent. Az akkori tanáraim közül néhányan most is úgy élnek az emlékeimben, hogy „így kell tanítani, így kell diákokat nevelni” – kezdi Petróczi Gábor.

Mint mondja, büszke arra, ahova vezetése alatt, a kollégáival közös munka eredményeként eljutott az intézmény tantestülete és diáksága.

Büszke az eredményekre

„Ez akkor is egy szigorú iskola volt, de – tegyük hozzá – az akkori tanulmányi, felvételi eredmények nagymértékben elmaradtak attól, amit ma a Szalézi-gimnázium teljesít. Nyilván benne van az is, hogy négy évtizeddel ezelőtt egy másik világban éltünk, akkor elég volt, ha egyszerűen »jól tanul« az ember és bejuthatott az egyetemre. Most ezen túlmenően emelt szintű érettségire, nyelvvizsgára, digitális és kommunikációs ismeretekre is szüksége van a diákoknak ahhoz, hogy ezt a felgyorsult világot kezelni tudják. Én biztos vagyok benne, hogy iskolám diákjai azóta jobbak lettek, többet tudnak teljesíteni és ezt visszaigazolják az iskola tanulmányi, nyelvvizsga- és felvételi eredményei is, hiszen a gimnázium felsőfokú felvételi mutatója kilencven százalék felett van, és az érettségizettek háromnegyede komplex nyelvvizsgával rendelkezik.”

A leköszönő igazgató ugyanennyire büszke a tantestületre is.

– A Szalézi-gimnázium munkaszervezése, munkakultúrája nagyon magas fokon áll. A kollégák átvették a követelményeket, kiválóan tudnak teljesíteni, és nagyon kevés ellenőrzést, beavatkozást igényel a mindennapi munka szervezése. A szekér szinte magától megy, és ezért rendkívül jó eredményeket érnek el az iskola pedagógusai. Kiváló munkájuk nélkül a diákok sem tudnának kiemelkedően teljesíteni – mondja.

Kibővült hagyományok

Petróczi Gábor büszke arra, hogy jelen volt akkor, amikor az iskola máig is élő hagyományrendszere kialakult, az pedig kifejezett öröm számára, hogy ezt a fenntartóváltáskor a szalézi rend is érdemesnek tartotta arra, hogy minden lényeges elemét megőrizze.

– Sőt nemcsak megőrizték, ki is bővítették azokat. Természetesen az egyházi fenntartónak megvannak azok az igényei, a szentmiséken való részvétel vagy egyházi ünnepek megünneplése, melyek elválaszthatatlanok a katolikus oktatástól. Jó látni, hogy ezek az ünnepek tovább színesítették a palettát, ilyen módon hagyományrendszerünk még a korábbinál is gazdagabb, nemesebb lett. Példaként említem a ballagásunkat, aminek ma már része a Szent Család-templomba való átvonulás, az ottani szentmise, diákjaink és zászlónk megáldása, ami után az ünnepség a gimnázium falai között folytatódik. A régi és az új ötvöződött ebben az esetben is, ami a diákoknak, a szülőknek és a tanároknak is többet, szebbet ad – mondja az intézményvezető, hozzátéve, bízik abban, hogy a nevelőtestület megtartja az eddig elért eredményeket sőt, továbbfejleszti majd azokat.­­­

– Szeretném, ha olyan jól működő iskolát hagyhatnék a következő generációra, amely további nagyszerű eredményeket tud felmutatni. Ehhez sok erőt, egészséget és kitartást kívánok kollégáimnak és az utánam jövőknek – teszi hozzá.

Aktív marad

Csak a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatójaként vonul nyugdíjba Petróczi Gábor, aki egyébként az ország alighanem legismertebb igazgatója. Honlapját havonta húszezernél is többen keresik fel, az összes olvasó száma már meghaladta az ötmilliót. Rendszeresen ír cikkeket szaklapokba, készít digitális tananyagot, előad az ország legnevesebb konferenciáin, szakmai tudását pedig tucatnyi peres ügyben is igénybe vették az illetékes bíróságok.

Emellett az Eszterházy Károly Egyetemen húsz éve vesz részt külsős tanárként a pedagógus szakvizsgára készülő hallgatók oktatásában és vizsgáztatásában. Ezeket a munkákat még jó ideig folytatni kívánja.

– Ha az ember a hatvannegyedik évet betöltötte és aktívan dolgozott az életében, akkor saját és családja érdekében egy kicsit többet kell, hogy pihenjen. Kevésbé feszítetten kell már dolgozni. Leépülni viszont sem szellemileg, sem fizikailag nem szeretnék, ilyen módon továbbra is pörgetem az agyamat, cikkeket írok, és a hozzám forduló sok-sok pedagógusnak, jegyzőnek, akár a bíróságnak tanácsaimmal segíteni szeretnék a jövőben is – zárta szavait Petróczi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában